SAMO REVOLUCIJA SRBIJU SPASAVA ILI SRBIJANCI, KO VAS ŠLJIVI!?

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo |

 

Srbijanci - ko vas šljivi?

Srbijanci- ko vas šljivi?

 

 

 

 

 

Sad je bar jasno – Srbija  će na sveti nikad da uđe u Evropsku uniju. Zašto? „Ne da nam Angela, Merkelica stara“ da citiram Damira Avdića. Ako postoji nešto približno patetično srpskoj kvazievropskoj politici na međunarodnom terenu koja, „na lokalu“ ima sve osobine vladavine aga i begova, onda je to zavitlavanje sa EU u kojoj članice, na smenu, izigravaju „lošeg policajca“. Holandija, Litvanija, Rumunija i tako, sad dođe red i na „kletu Alemaniju“. U toj igri jedna strana sigurno gubi a druga ama baš ništa ne dobija.

Zašto nam se ovo dešava, ljudi? jadikuju starije žene po prevozu dok bistre dnevnopolitičke rabote. I onda slede dva objašnjenja – prvo, Evropa nas mrzi i želi da nas zatre. Jer smo najbolji, najlepši, najpametniji, mislimo svojom glavom , ponosni…Drugo: zaslužili smo da patimo, i mi , i naša deca, i deca naše dece, to je sve zbog genocida i ratnih zločina koje su srpske vojske, paraformacije i policija počinili devedesetih. Evropa nas tretira kao takve jer za bolje i nismo. Svi moramo da patimo, učestvovali u tome ili ne, jer mi smo najgori i samo patnjom se možemo iskupiti. Ovo je starozavetna kazna a Evropa je Jahve lično. Ili barem Jovan koji lomi sedmi pečat.

 

SRBIJA-ČEMU TO SLUŽI A UZ TO I NE RADI

 

Ove prve tvrdnje ne treba ni komentarisati – treba samo pogledati narod koji je fizički propao i mentalno prolupao u poslednjih trideset godina. Što se drugog tiče – zar zaista neko misli  da se ti, ili bilo koji drugi užasi koje je, na ovaj ili onaj način, glasajući za ekstremiste, nanela većina jednog naroda drugom narodu ili drugim narodima mogu iskupiti?  Zar neko misli da će sve biti OK ako, recimo, postreljamo 50 hiljada svojih sunarodnika i onda kažemo komšijama: „Sad smo kvit?“ Da li će im to vratitit njihove najmilije?

Nemačka je  odmah posle Drugog svetskog rata primljena u Evropu. Iz praktičnih razloga – trebalo je obnoviti industriju, ogromno stanovništvo s radnim navikama, bedem prema Sovjetima. I poražena, s nacističkim nasleđem, Nemačka je bila (i jeste) faktor. Srbija je, u suštini, potpuno nebitna. Ekonomski, politički ,strateški, kako god hoćete. Nikoga nije briga za nju i niko ne zna šta će s njom kao što nema pojma kuda će da dene Rumuniju ili Bugarsku. Ovaj deo sveta je, jednostavno, mesto koje stvara probleme i  čeka se da nam pukne film i da se svi lepo iselimo ili odumremo ili postanemo toliko sitni da više niko s nama ne želi da se bavi kao nekom pretnjom po stabilnost u „Regionu“.

 

KLEPTOKRATE U BEGU

 

Danas nije pitanje da li je svetu stalo do ovakve zemlje. Nemaju pojma ni gde smo. Pitanje je da li je Srbiji stalo do same sebe. Da li možete, iskreno, da zamislite kako živite u ovakvoj ili malo boljoj Srbiji za dvadeset godina? Ne čini li vam se, objektivno, da će biti mnogo gora? Postoji razlog za to. Ova zemlja se urušava, ne zbog Evrope, već zbog onih koji njom vladaju. I, činjenica je, ne postoji nikakava kontrola vlasti. Nije bitno da li će, kako kukaju nacionalisti,  za dvadeset godina Vojvodina da se odvoji ili ne. Bitno je da li će, tada, u budućnosti, postojati državni sistem. Bilo kakva povezanost šest-sedam miliona stanovnika (populacija rapidno opada) i bilo kakav zajednički interes. I, očigledno je, ova zemlja se neće suočiti sa svojom mračnom prošlošću. Nacionalizam i ksenofobija će sigurno biti u porastu. U trulim društvima uvek dolazi do bujanja takvog otrovnog cveća. Pljačka, ako se nastavi ovim tempom, a verovatno će se nastaviti, će dovesti do toga da fondovi budu potpuno prazni a novac  u bankama, na privatnim računima. Ne baš u Monaku (svi se bave Novakom Đokovićem kao da je on jedini „patrijota“ koji izbegava porez) ali na Kajmanskim ostrvima, ostrvu Man… Dakle, kad se sve opljačka i kad Srbija bude svedena na gomilu ruševina, njeni vladari će se pokupiti i otići. Par hiljada najmoćnijih, najbeskrupuloznijih sa svojom decom u engleskim internatima. Lepom i uspešnom. Elita i uzdanice otadžbine.

Da bi došlo do prekoreta, Srbija mora da ZAISTA prođe kroz revoluciju: ekonomsku, društvenu, političku. Ceo državni sistem mora da se promeni iz korena da bi se zaustavila pljačka. Jednom rečju – stvaranje društva socijalne pravde, ukidanje monopola i hapšenje tajkunerije i mafije. Za evropsku porodicu naroda ( nije neka složna porodica ali bolju nemamo)  a protiv putinizacija. Ako vam je ovo mučno ili nerealno pomislite na ovo – svaki put kad „guzonjin sin“ razbije nova kola negde u Srbiji umire dete kojem su pare, potrošene na kola, bile više nego dovoljne za operaciju. I, ako vam se čini da se ne vredi boriti reći ću vam još jednu „tajnu“- ne možemo svi da emigriramo.

 

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ