ROKENROL ZA DECU- BEND NA TAPETU: Svi na pod Piše: Miloš Ristić

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,muzika |

,,U svetu pomirenja, čitava vaseljena“ . . . Pesme pravljene da zvuče dobro a ne znače ništa.Nemojte da propustite koncert! Slučajno . . . Svi na pod ili Svi na podijum? Pre bih rekao ovo drugo.SVI NA POD je genijalan naziv za bend pod pretpostavkom da njegova zika , prženje i nemilosrdni tekstovi odgovaraju i opravdavaju svoje pankersko, buntovno, andergraund ime. Kada se uzme u obzir da je bend komercijalan, da su tekstovi komercijalni, da su komercijalni spotovi – ne znam na kakav pod se tu misli. verovatno na podijum, disko-kugle, šašave frizure, sokiće, sveže nameštene zube, energiju, osamdesete, balončiće i filmiće.

Ili ,,Bunda“.Veoma originalan naziv, i, još originalnija pesma.Baš nam je nedostajala bunda.Nismo je se naslušali devedesetih.Kada nismo mogli čuti ništa drugo čim izađemo napolje jer se puštala svuda.Ako smo, pak, ostajali kući, pratila bi nas sa televizora – razume se – uz još gluplji spot. TAP 011. POD 011. Paralela: ,,Vrati mi, vrati bundu!“ / Ko je uzeo, odneo, ukrao bundu. . . Šta god! Kako god. Svaka slučajnost je slučajna.

Ali, dobro. To se traži. Uklapa se u neoglobalistički koncept mira i kontrole misli. Takav jedan bend je sasvim potreban. Koristan je. Može da ti posluži kao predgrupa.Može da ti svira za Novu godinu na trgu. Može da ulepša dan. Može, sasvim fino, da gostuje u emisiji BEOGRADE, DOBAR DAN. Može da služi kao zamena za andergraund scenu. Kad god se pojavi neka bolja andergraund grupa – izbacite u prvi plan SVI NA POD. SNP. Zvuči kao stranka. ,,Čitava vaseljena . . . u svetu pomirenja“. Zar vaseljena i svet nisu dva različita imenitelja za jednu istu stvar?! Nije li to tautologija, nepotrebno ponavljanje, udvajanje, gužvanje smisla? Naravno da nije. Ovde ništa nije kao što jeste. To je jedan fini bend, sa finom pevačicom. Fina muzikica za fino raspoloženje. Bunt pre svega. Ali kakav bunt?! Fini bunt. Mladalački. Pravi. Ne, to nije ono kad mladi divljaju po tribinama. Kad izlaže na političke marševe i lome stakla. Ovo je jedna druga, intelektualna verzija bunta. Filozofski bunt. Poetski bunt.
Kazah dosta.

3 Responses to ROKENROL ZA DECU- BEND NA TAPETU: Svi na pod Piše: Miloš Ristić