ROKENROL DVOJNICI Piše: Aleksandar Novaković

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,muzika |

Na kog poznatog rokera ličite? To  i nije toliko važno. Možda je važnije na koju poznatu ličnost liči roker. No, to često može da bude i smešno, ponekad pomalo groteskno. Pa, eto par predloga da se zabavimo na ovaj hladan novembarski dan:

 

  1. IAN ANDERSON – Jethro Tull

Poznati britanski muzičar škotskog porekla, Ian Anderson, koji je iza sebe ostavio brdo hitova (Locomotive Breath, Aqaulung, Thick As A Brick, Steel Monkey) poznat je ne samo po muzičkoj virtuoznosti (svira 15 instrumenata)  već  po ekscentričnom ponašanju na sceni (opisan kao eksplozivan, razmahan, suludih očiju) i čuvenom stajanju na jednoj nozi dok svira flautu. No, jedan njegov zemljak, ovaj put izmišljen, neodoljivo liči na lidera simfo-rok benda. Upoznajte najopakijeg čoveka Glazgova, Groundskeeper Williea iz „Simpsona“. Glas mu daje Dan Castalanetta. Eto, Groundskeeper Willie rocks, again!

 

Willie:

Ian:

 

2. MARK SANDMAN-Morphine

Alternativni muzičar, basista, spiritus movens „Morphinea“ koji spaja u sebi rok, jazz, blues u najboljem mogućem amalgamu plus nešto davidlynchovskih momenata. S druge strane, pogledajte komičara, legendarnog Jona Stewarta kojeg su,pretpostavljam, dugo  prozivali da ima tajnu karijeru u „Morphineu“. Naravno da nije tako ali, ko zna, možda su ga pustili na par svirki bez karte jer neodoljivo podseća na Sandmana.

Mark Sandman

 

Jon Stewart

Morphine:

Jon Stewart- Daily Show:

 

3.NICK CAVE

On je The Bad Seed, on je Grinderman, apsolutna legenda. Elem, u jednoj fazi, koja je prošla baš pred završetak projekta Grinderman, St. Nick je nosio brkove. Delovao je, u tom izdanju, kao jedan od braće Dalton – rekao bih Vilijem  ( drugi po visini) jer, em je visok (ali ne BAŠ toliko kao njegov bubnjar Jim Sclavunos koji, kad sedne za moćne bubnjeve deluje kako matorac koji se igra s dečijim instrumentom ) em deluje kao tip kojeg ne možete lako da pređete, za razliku od tupšastog Averela.

William, treći zdesna

Grinderman:

4. ST.VINCENT/DAVID BYRNE

Ne znam da li se to samo tako meni čini ali poznata američka alternativna muzičarka Annie Erin Clark iz benda ST. Vincent neodoljivo podseća na new wave zvezdu Davida Byrna. Štaviše, snimili su i album zajedno. Pa sad recite da nema neke logike. ne bi me čudilo da saznam da su rođaci.

St. Vincent/David Byrne: