REZIME PROLEĆNIH SVIRKI – KO TO OVDE PEVA?

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,muzika |

images

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEPECHE MODE (Ušće)

Cene karata su bile četiri, pet i deset hiljada. Ipak, najlepše je ne platiti, a biti u VIP sektoru sa ljudima koji su platili. Kao kad pada kiša, a vi ne morate u školu.
Depeche Mode su bili dobri, ozvučenje jedno od najboljih koje je posetilo Beograd, video-bim kul, bilo je opušteno i plesalo se, pravili talasi, masa bila u transu, etc.
Ono što nije valjalo je potpuna izmena plejliste i kreveljenje vokala za vreme izvođenja pesme Never let me down. Pesma koja među fanovima slovi za klasik je iskasapljena, možda iz razloga da se naglasi da su svi narkomani pičkice. To jeste istina, ali je Never let me down bila doživljena i kao himna osećaju zajedništva, potrebi za osobom, a ne drogom, koju volite.
Što se tiče ekipe, pa bili su tu neki raspadi od lopata sa B-92, kao i Željko.
Željko je Joksimović, a odaziva se na Jovanu. Krenuli su pred bis, jer Željko sve to može bolje, jer treba izbeći gužvu tako što se ode dvadeset minuta ranije, jer je ušao u bekstejdž i pitao pevača grupe “ ja sam Lane, a ko si ti? „, etc.
Možda i jer je pored bakice u invalidskim kolicima đuskala trandža u čizmama, kožnom miniću i na licu setnom brčiću. Ne verujem da je Željko odoleo da zajedno ne razvlače harmoniku.
Nakon ovog koncerta je usledila menopauza izazvana klimakteričnim stanjem finansija, tako da nisam otišao na PUBLIC IMAGE LIMITED, a ni na DIVIN spektakl. Međutim, sreća pa postoje sve te novine i mediji da nas ne obaveštavaju o nastupu legendarnih pankera koje predvodi Džoni Roten (ex Sex Pistols i, verovatno, ex sex uopšte). Smrdljiva gamad sa honorarnim radom na cementiranju već radioaktivne slike Srbije nas tako danima zatrpava informacijama o neuspehu nečega što je simbol neuspeha u razvoju ličnosti, a ne žena, nikako Diva, jer ni pevačica nije… Samo soap opere, da se sere, pa i zapere.
Kao da je LUKAS prošao bolje… Samo su pred njegov nastup preko SPS-a i vođa navijača Partizana podeljene karte i dupliran broj gledalaca. Samo je džanki bio pametniji od ove što je fanki, i diva, i krava siva, i trudna, i bludna i bolesna ambicija po potrebi. Samo je džanki nastavio da laže sam sebe da je roker ljuti, da mu se posle šita kruti, da je zajeban plejmejker u timu za zapišavanje srpske kulture. Isti kurac majmunolikom kao što je u glavi trandžolikoj.
Uzgred, preskočite KARNEVAL u PANČEVU ako vas neko napali kako je tamo ekstra zezanje. Jeste zezanje, ali na svoj račun ako odete.
Tamo su stejdževi, ali… na jednom sviraju obrade Balaševića, na drugom neka sisica cicica misli da se didžejisanje ne rimuje sa džiberisanje ako ne pravite muziku na licu mesta nego je puštate okupljenima i da je trens ako smo u transu od radže.
Inače, dobra radža, a i vina iz privatnih podruma. Pljeskavice izbegavajte. Moje društvo ih jelo, pa su lajali više od mene.
Ako mislite da je ono neka super slanina, nije. To je kao suvi vrat od četiri stotine dinara.
Mi u Sremu to zovemo slanina, a u p.m!
I pančevački MAGACIN je samo mutirani Magazin koji kreativnim uspehom smatraju nemanje autorskih pesama, ali zato kaverisanje sve od AC/DC, pa do što i ti debeo nisi.
Ova Jelena Rozga na jegeru i ćevapčići oko nje, pa bilo bi bolje, mnogo bolje, da promene žanr i pređu u rad na sebi. Prvo dijeta, pa kuliranje nečeg toliko slepačkog kao što su heroji Zaječarske gitarijade, moto susreti (joj, kako bi bilo dobro da gomila tih večnih pubertetlija dojaše na motokultivatorima)…

images (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

SLAYER…

Ali, prvo NEWSTED, predgrupa, inače čedo bivšeg basiste Metalike, iz perioda 1986.-2001. Imaju malo i to neujednačenog materijala, ali jebu kevu. Predgrupa Slejera je bolja od svih gitarskih bendova Srbije.

Kakvi su onda tek bili heroji spid-treš metala? Pa… Zavisi sa koje strane Arene gledate. Ako ste u masi dok traju šutke, zvuče super. I jesu, ali postoje razlozi zašto ovaj odličan bend nikad nije postao veliki poput Metalike ili Sepulture.
Slayer su brzi, beskompromisni, ali isti. Iz pesme u pesmu oni su isti. Harizma? Možda će se neki južnjaci oduševiti kad na svadbama trubači krenu Izgubljeno jagnje, ali ritualno okretanje gitarista prema bubnjaru nema veze sa harizmom nego sa Bathed filozofijom metala. Previše je sve to na nivou tinejdž mlataranja glavom, što uz Dina Merlina, što uz Đošu Slejera, nije bitno kad se premlati. Mlaćenici, paćenici, šutkari, vutrari i muzika koja je energična, ali i energično umara jer je ista. Bina… joj… pa moralo je da bude više dešavanja na sceni osim onog velikog čaršava benda.
Arena ima problem već duže sa ventilacijom, ali to ne bih ni osetio da sam mlatio glavom, odnosno, bio uvučen u nastup.
Sa druge strane, broj frikova je bio prevelik za dobar ukus. Klinke koje pokazuju đavolje rogove (jer u seriji Sex i grad valjda kažu da je to dovoljno za uživanje u muzici), matorci koji skupljaše od 1985. lovu za ovaj koncert, pa kad su čuli da je samo dve hiljade ispišaše ostatak, redari koji su prvom “ preletaču “ nabili glupu glavu u ogradu da bi se mogao i on jednom zaposliti kao redar lobotom, neka pankerka koja ne da agresoru metalcu u muškoj klonji, dosta baća koji su propali na audiciji za Kraljevski apartman, pa hvataju akorde na nevidljivoj gitari… Negativan utisak ne, jer je sve to manje-više očekivano, osim toplog piva. Tu su organizatori stvarno mlako zapišali celu sliku. Ono što mi se nameće kao bitno jeste snaga mase u koju su Srbi prestali da veruju. Dovoljno bi bilo da u takvom trenutku potpunog obožavanja lika i dela grupe vokal kaže „ bis sviramo u Skupštini, biće i pirotehnike“ i ne bi bilo sviranja kurca po Srbiji. Međutim, ovo nije njihova zemlja, a i kukavičluk se zapatio sa nedostatkom svesti i ideje u Srba. Preostao je kolektivni hedonizam u apatiji i sitne radosti kad žabice provire iz močvare.

Miloš Živanović