„REPO! The Devil’s Carnival“ Piše: Vanja Pavlović

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,film,filmska kritika,kritika,sf / horor |

Uvod

Ljubitelji opere poseduju izuzetno usko viđenje ovog scenskog spektakla – mesto joj je u teatru sa velikom crvenom podsuknjom, njena kremasta unutrašnjost ispunjena je bel canto-m, libreta moraju biti napisana na romanskim jezicima (nemački ima posebnu dozvolu) i na završetku se proživljava antička, epska katarza. Iz teatra se izlazi homerski slep, očaran i sluđen onim što ste upravo čuli / doživeli. Međutim, šta se dogodi kada se sretnu izvanredno hrabar režiser horor filmova i kompozitor sa nesvakidašnjom idejom? Opera pakuje svoje kofere, maske i šifonske haljine i seli se na filmsko platno u vidu mjuzikla – ali nek vas termin mjuzikl ne zavara, jer ovo nije rok mjuzikl poput „Hair“, „Greace“, „Tommy“ ili „Rocky Horror Picture Show“ – klasična muzika ustupa mesto ne roku već gothic metalu. „REPO! The Genetic Opera“ je prvi horor – metal – operski mjuzikl koji se pojavio u režiji Derrena Lynn Bousmana (reditelja čuvenog horor serijala The Saw), ispevan od strane genijalnog mladog kompozitora Terrance Zdunicha (koji igra rolu naratora Graverobber-a u dotičnom mjuziklu).

Poster za „Repo! The Genetic Opera“

REPO!

Okupivši oko sebe ljude moćnog glasa i talenta, Bousman i Zdunich započeli su proročku kreaciju koja se pomalo oslanja na Ladlamov roman „Kasandrin sporazum“ o pandemiji – svet su pojele kisele kiše i radijacija, a ljudi izumiru poput algi ili insekata; organi lagano trule i taj proces je gotovo nezaustavljiv. U momentu kada je ljudska populacija na ivici istrebljenja pojavljuje se kompanija „GeneCo.“ koja nudi jeftinu i brzu transplantaciju organa, čak i ukoliko niste u mogućnosti da operaciju platite odmah; međutim, ukoliko vaš dug prema korporaciji nije izmiren na vreme, po vas dolazi Repo Man, koji će vam jednostavno oduzeti organ koji vam je dat na korišćenje i ostaviti vas da iskrvarte na smrt. Mračna strana reposedovanja organa i operacija jeste Zydrate, moćni anestetik koji ujedno izaziva stravičnu zavisnost, i na ulici se prodaje kao i bilo koja droga. Priča, zasnovana na stripu Terrance Zdunich-a i Darrena Smitha „The Necromerchant’s Debt“, prati porodicu Largo, vlasnika giganta „GeneCo.“ i porodicu Wallace, čije su životne pirče duboko isprepletane. Uz glasove Alexa Vega -e kao Shilo Wallace, Paul Sorvino-a kao Rotti Largo-a, Sarah Brightman kao Magdalene “Blind Mag” Defoe, Anthony Head-a u ulozi Nathan Wallace-a, iznenađujuće kvalitetna Paris Hilton u ulozi Carmela-e Largo to jest Amber Sweet (scensko – umetničko ime) i Joan Jett (cameo uloga gitariste), Zdunich i Bousman su doneli u svet umetnosti potpuno nov sistem kostimografije, scene, dramaturgije i teatrologije, uzdižući gotiku i metal u sam vrh svetske klasike. Kompozicije su vrhunskog kvaliteta otpevane fantastičnim tenorima, sopranima, basovima i altovima; posebno bih pohvalila glumu i glas Sare Brightman, koja je svojevremno pevala i uz samog Bočelija, i koja se, verujem, sada zaista svima dokazala kao potpuno zreo, procvetao dar, budući da se izvanredno snašla u svakom žanru umetnosti, a ne samo na operskoj sceni.

Terrance Zdunich u ulozi GraveRobber-a

„Yer purse strings are tight/ Bleed for a sinner / I just need a few pennies more!“

2012. godine, nakon gromkog uspeha filma „Repo! The Genetic Opera“, ponovo se sastaju Bousmasn i Zdunich sa još jednom inovacijom – horor mjuzikl venecijanskih maškarada gde se tri grešnika bude u paklu sa propusnicom za predstavu kod Đavola lično i čiji su gresi paralela Ezopovih basni – „The Dog and It’s Reflection“, „The Scorpion and The Forg“ i poslednja „Grief and It’s Due“.
Ovaj mjuzikl muzički i kostimografski ima snažnu tematiku karnevala, međutim Bosuman i Zdunich ostali su dosledni sebi i ugradili mu lični pečat uz pomoć Jospeh White-ove kostimografije. Mnogi bi se usudili da „The Devil’s Carnival“ nazovu „Repo!“ reunion, budući da se mnogi glumci, koji su igrali primarnu rolu u Repo!- pojavljuju u Carnival-u. To su :

Paul Sorvino – God
Terrance Zdunich – Lucifer
Alexa Vega – Wick
Nivek Ogre – The Twin

The Devil’s Carnival

Međutim, ne treba zapostaviti ni ostatak glumačkog sastava koji čine:

Sean Patrick Flanery – John
Briana Evigan – Ms. Merrywood
Jessica Lowndes – Tamara
Dayton Callie – The Ticket Keeper
J. LaRose – The Major
Bill Moseley – The Magician
Emilie Autumn – The Painted Doll
Marc Senter – The Scorpion
Mighty Mike Murga – The Fool
Shawn Crahan – The Tamer

Ivan L. Moody – The Hobo Clown
Tillman Norsworthy – Daniel
Hannah „Minx“ Wagner – Woe-Maiden
Maggie „Captain Maggot“ Lally – Woe-Maiden
Beth „The Blessed Contessa“ Hinderliter – Woe-Maiden

Emilie Autumn u ulozi Painted Doll

 

Posebno bih izdvojila pojavu Emilie Autumn u ulozi Painted Doll – njen kostim i gluma su zadivljujući, a o pevačkim sposobnostima i radu nema ni potrebe govoriti; ukoliko niste upoznati s njenom interesantnom pevačkom karijerom toplo bih je preporučila nekom ekstremnom uhu; ona je pesnikinja koja peva, komponuje i svira violinu i čiji je inovativan muzički produkt proizveo potpuno nov kompozicioni pravac – „Victoriandustrial“: muzika koja inkorporiše kabare, klasiku, burlesku, elektroniku i theatric glam rock sa tekstovima povezanim sa predstavama, poezijom i novelama viktorijanske ere.

Posebno treba naglasiti da film traje svega 55 minuta, dakle ni sat vremena ali vam nikada sat vremena neće proći brže…. zato što „we’re putting heaven out of business. Get ready for war.“