„RAVNA GORA“ PROPASTI MORA ILI „PRLE, TIHI, CANE KURBLO, VRATITE SE -SVE VAM JE OPROŠTENO!“

Filed under: afirmator,broj 14 - maj 2013,društvo,film |

5867

 

„Istina se od nas krije. Nije to tako bilo. Sad ćete videti pravu priču“ Da, da, eto nam još jednog spektakla – Ravne gore Radoša Bajića. Što nisu uspele babe, sela, rođaci i ostali dokusuriće ravnogorski serijal. Op trt gevezen zajn štono reče Cane Kurbla. Možda je primerenije da  u ovoj deceniji, više od sedam decenija nakon  napada nacista na Jugoslaviju, koristim biraniji rečnik. Nije baš da su Nemci pod Moskvom a Beograd pod ruševinama. Možda nije primereno, ali neću. Ovo delce je primer licemerja, političke manipulacije i krpeža istorije na toliko mnogo nivoa da je o tome bespredmentno i govoriti ali, hajde da izdvojimo barem neke gadosti:

1) Novac iz džepova poreskih obveznika ide na neku nacionalističko-propagandnu limunadu 

2) Glumci, ekstremno brojni, umesto da zarađuju na nečem zaista važnom i ostvare se kreativno troše vreme zbog zaradice u sumnjivom spektaklu koji se već danas zove „juče“

3) A sve ovo u ime čega? Nekog nacionalnog identiteta? Okretanja tradicionalnim vrednostima? Porodičnim? Domaćinskim?

4) Srbija je formalno za Evropu ali, kad upalimo TV, videćemo da se i dalje nalazi u naci-prošlosti

5) Karađorđevići ne izbivaju iz zemlje a eto i serije s njihovim dedom… Slučajnost? Malo monarhističkog sentimenta?

6) Vidi se ko je pozitivac i ko je negativac,  po Bajiću i  njegovom trejleru. Stvari su malkice drugačije u praksi… Mnogo drugačije.

7) Zamislite klince koji se igraju četnika i partizana ispred vaše zgrade. 

8) I posle Bulajića-Bajić. Ali, Bajić nema Bartona (okej, Glogovac je dobar glumac)  i toliki budžet  (za ovu bedu od zemlje, pun je k’o brod) i šta ćemo sad?

9) Za kulturu nema para, jel’ te?

I na kraju zamislite jednu potpuno drugačiju seriju, komediju, koja bi se snimila za sto puta manje para. Sinopsis:

„Muljavi producenti“ – Glumac, novopečeni producent,  traži pare  za veliku sagu u kojoj će ispraviti sve istorijske krive Drine. Malo džidži-midži s crkvom, malo s partijama, pa direktorom televizije, pa svakim ko može da pomogne. I usput menja scenario – i da bude patriotski i antikoumnistički i pročetnički i antikoljački i antifašistički  i za porodične-parodične vrednosti i za demokrate i za naprednjake i za Vuka Draškovića i za klince koji nose majice s likovima Radovana Karadžića i Ratka Mladića i za rođake sa sela i za urbane likove iz grada, razmaženu decu privatnih zubara, recimo.  I za sve koji su za istoriju fah-idioti. I za odbegle iz duševnih bolnica. To mu je ciljna grupa. I, serija postigne uspreh. Ženama počne da raste brada. Glavni hit je „Drma mi se, drma mi se na šubari cveće“. I postanemo monarhija. I ružičaste zeke skakuću čednim, domaćim pašnjacima zemlje Srbije.I SPC blagosilja sve to. A one vladike su oklevetane, da se zna…

A mogli bi i da napravimo seriju o odvratnim, potkupljivim, masnim i upadljivo glupim likovima koji su nas doveli ovde gde se nalazimo. E, to bi bilo otrežnjenje i otkrivanje istorijske istine!

 

 

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

 

 

One Response to „RAVNA GORA“ PROPASTI MORA ILI „PRLE, TIHI, CANE KURBLO, VRATITE SE -SVE VAM JE OPROŠTENO!“