RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „MILUTIN BOJIĆ“

Filed under: 2014,afirmator,broj-24-mart-2014,info |

Biblioteka „Milutin Bojić“ ustanovila je nagradu za mlade pesnike koja će nositi ime Milutina Bojića. Pravo učešća na konkursu imaju mladi pesnici do 35 godina koji nisu objavili samostalnu pesničku zbirku. Prva nagrada na konkursu biće upravo štampanje prve knjige pesama u izdanju biblioteke.  

Nagrada „Milutin Bojić“ ustanovljena je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Propozicije:

1.Pesnici dostavljaju ciklus od najmanje 10 pesama, odštampanih ili čitko napisanih rukom.

2.Pesme treba da budu u tematskoj liniji poezije Milutina Bojića.

3.Radove slati pod šifrom u četiri primerka. Rešenje šifre kao i ciklus pesama poslati u posebnoj koverti, na adresu:

Biblioteka „Milutin Bojić“, Ilije Garašanina 5, 11000 Beograd, sa naznakom „Za pesnički konkurs“.

ili na imejl biblioteka@milutinbojic.org.rs sa naznakom „Za pesnički konkurs“.

Konkrus je otvoren od 15. marta do 30. aprila 2014. godine. Kao blagovremeno poslate smatraće se one prijave kojima na koverti kao datum slanja bude stajao bilo koji dan od objave konkursa, zaključno sa 30. aprilom.

Odluku o najboljem doneće žiri u čijem su sastavu ugledni književni kritičari Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija) i Slađana Ilić, kao i pesnik Darko Daničić.

Proglašenje pobednika konkursa biće održano na Dan biblioteke, 19. maja 2014, u matičnom odeljenju biblioteke u Beogradu, u Spomen–čitaonici Milutina Bojića.

Ustanovljenjem Nagrade „Milutin Bojić“ biblioteka želi da afirmiše i podstakne stvaralaštvo mladih i talentovanih pesnika, kao i da na se taj način populariše poezija.

Osim toga, naročito želimo da podsetimo na život i delo velikog srpskog pesnika Milutina Bojića. Zbog toga tema prvog konkursa upravo ima zahtev da prispeli radovi budu u tematskoj liniji poezije Milutina Bojića. S obzirom na to da se njegovo stvaralaštvo danas ponajviše prepoznaje kroz pesmu „Plava grobnica“, nesumnjivo je da će se jedan deo prispelih radova indirektno doticati i velike srpske epopeje tokom Prvog svetskog rata, čiji jubilej upravo obelažavamo. Naravno, vezivanje teme konkursa za stvaralaštvo Milutina Bojića prilika je da se osvetle i brojne druge teme koje je on u svojim delima otvarao.

Uvereni smo da ćemo sa ustanovljenjem Nagrade „Milutin Bojić“ omogućiti da se na književnoj sceni pojave nova i vredna imena srpske poezije.