Promocija „Peščane hronike“ Pavla Zelića

Filed under: 2013,afirmator,broj 20 - novembar 2013,info |

Posle izuzetno posećenih promocija u Domu Omladine, Domu kulture Studentski grad, Studentskom kulturnom centru i Kulturnom centru Novog Sada, „Peščana hronika“ Pavla Zelića će ponovo biti predstavljena beogradskoj publici u maloj sali Kolarčeve zadužbine u četvrtak 21. novembra, sa početkom u 19:30 časova. Na ovoj književnoj večeri će o romanu pored autora govoriti njen recenzent, istoričar Predrag J. Marković i književni kritičar Mladen Vesković.

„Peščana hronika“ po prvi put u srpskoj književnosti opisuje velike posleratne radne akcije, a konkretno se bavi izgradnjom Novog Beograda, koji predstavlja simbol obnove zemlje i njenih ambicioznih stremljenja ka budućnosti. Roman stavlja radne akcije u širi društveno-politički, istorijski pa i socijalni kontekst, ali su pre svega iskorišćene kao zamajac za jednu uzbudljivu i fantastičnu priču sa jakim i uverljivim likovima koji proživljavaju kroz brojne upečatljive male i velike doživljaje sve ono lepo i ružno što nas je zadesilo tokom mnogih intenzivnih godina koje su za nama.

Marković je o romanu već rekao kako je u pitanju: „fantastična priča o najvećem zlu iz najstrašnijeg vremena koje progoni novi grad, koji je i sam snoviđenje niklo iz močvara i peska. A sve to ispričano pomoću pedantne istorijske rekonstrukcije tako retke u nas…“