Program Kluba „REČ I GLAS“ za decembar 2013.

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,info |

12. 12, 2013. ISTINITA BIĆA, MOLITVE I PTICE LUTALICE U ZIMSKO VEČE

 

– Premijerno predstavljanje svetog pesnika  TUKARAMA i haiku stihova RABINDRANATA TAGORA

Sedamnaesti vek je u Indiji imao istu ulogu kao i u Evropi – zadatak mu je bio da podseti čoveka kako je on Božje dete, koje nije rođeno da bude neuki sluga svom Ocu, već da od njega uči. Da bi obavili svju ulogu, šesnaesti i sedamnaesti vek su morali da iznedre mnoge blistave umove  i duše, na raznim mestima i pozicijama, koji će ovu istinu spoznati i prenositi je drugima. Dok je u Evropi ta uloga zapala kraljevskom savetniku Reneu Dekartu, obućaru Jakobu Bemeu, pronicljivom piscu Viljemu Šekspiru, ili beskompromisnom oslobdiocu dečje kreativnosti, Janu Komenskom, u Indiji je Tvorac odabrao pesnika iz jednog malog mesta, hrabrog momka po imenu Tukaram. To je zaista bio pravi izbor, jer se neustrašivi Tukaram sa svojim Tvorcem svađao, suprotstavljao mu se, besneo na njega  pokazujući mu kako da bude bolji otac ćovečanstvu koje je stvorio. A svojom pesničkom snagom ga veličao i voleo toliko silno, da su njegovi stihovi zazvonili celom Indijom i zvone i danas, podsećajući da je čovek stvoren za ljubav i istinu, a ne za okove dogme.

Stihovi pesnika Tukarama, o kome je u Indiji snimljeno više filmova, prvi put su sada prepevani na srpski jezik. Zbirka Tukaramove poezije “Istinita bića” objavljena je u okviru biblioteke Nebo i biće premijerno predstavljena u Klubu “Reč i glas”, zajedno sa još jednim izdanjem ove bibloteke, zbirkom molitvi i haiku kazivanja Rabindranata Tagore sa nazivom “Molitve i ptice lutalice”.

 

Pesnike i njihove stihove predstavlja prevoditeljica LJILJANA STIJAKOVIĆ SINGH.

 

19. 11. 2013. NEMA PROGRAMA, ZBOG PROSLAVE SV. NIKOLE

 

26. 11. 2013. ZEMLJA DUŠE

 

U knjizi “Zemlja duše” sibirska lekarka OLGA KARITIDI iznela je istinitu priču o tome kako se obučila za šamana i postala majstor lucidnih snova.

O dr Karitidi i šamanskom putu govori BRANKA MRAZ, urednica IP “Grifon” iz Beograda u čijem je izdanju objavljena knjiga “Zemlja Duše” na srpskom jeziku i glavna i odgovorna urednica časopisa “Kroz prostor-vreme”.

Više o šamanskoj praksi koju ova knjiga opisuje i sve što u knjizi nije izneto, prisutni će moći da saznaju od dvoje pravih šamanskih praktičara koji će biti s nama:

 

–  energetičara VLADE ČIKE koji je diplomirao i magistrirao na Moskovskom univerzitetu za alternativnu medicinu i

– TALIJE LUNE, majstorice šamanskog bubnja, koja će prikazati svoje umeće.​