PRISEĆAMO SE: KANSAS- „THERE’S KNOW PLACE LIKE HOME“ (2009) Piše: Goran Markov

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,muzika |

Kansas. Ime savezne američke države. Ime grada. Ime reke u državi. I ime benda. Ime muzičke grupe, ime muzičkog sastava. I to kakvog sastava. Ljubitelji progresivnog roka ga vole, ljubitelji klasičnog roka ga poznaju, i, i jedni i drugi ga rado izgovaraju. Koncertom u glavnom gradu Kansasa – Topeka, članovi benda, i nekadašnji i sadašnji, pokazali su da nisu slučajno jedan od najvećih rok sastava u poslednjih oko četrdeset godina. U karijeri koja traje od 1970. godine (sa prekidom od početka do sredine ’80-ih), nizali su se hitovi, uspesi, koncerti…koji su doživeli svoj vrhunac 2009. u nastupu sa Simfonijskim Orkestrom Vošburn Univerziteta (Washburn University Symphony Orchestra) i koncertnim albumom “There’s Know Place Like Home”.

Aranžmani potpuno prilagođeni pedesetočlanom orkestru, deluju kompletno i na svome, kao da su oduvek zvučali baš tako i na studijskim pločama. Grupi kao što je Kansas, naravno, slojeviti i složeniji aranžmani nikad nisu ni bili problem, niti su nedostajali, ali je ovaj živi spoj električne gitare, klasične troslojne harmonije, sa naglašenim intervalima klasičnih instrumenata i dinamika koju to sve skupa nosi…nešto sasvim izvanredno. Uho se od slušanja (n)ovih verzija hitova “Dust In The Wind”,  “Carry On Wayward Son”, “Hold On”, i mnogih ostalih, ne može i neće umoriti. Jedino što može, za vreme i posle, slušanja ovog albuma da zasmeta jeste činjenica da mi sami nismo prisustvovali takvom događaju. Tako se proslavlja ime, tako se proslavlja godišnjica benda, tako se svira. Tako se aranžira.

I, ako se pank kao muzički pravac pojavio kao protivteža, kontrast i odgovor na složenu muziku prog roka, onda filozofija panka kao protivteže za svoj život mora zahvaliti i bendu Kansas na njegovoj slojevitosti. Jer, bez komplikovanosti jednog od bendova nastalog na valovima spajanja klasike i popularne muzike (roka), ni udara jednostavnosti panka ne bi bilo.

 

Goran Markov, rođen 13.12.1984. godine u Zrenjaninu, sa mestom stanovanja u Melencima. Pohađao muzičku školu 1999. godine, pre prebacivanja na privatno studiranje muzike. Apsolvent na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, smer: Diplomirani menadžer za poslovne komunikacije (PR). Drži privatnu nastavu klavira i gitare. Komponuje instrumentalnu muziku.