Predavanje Zorana Živkovića: „Srpska fantastika u prevodu“

Filed under: 2013,afirmator,broj-21-decembar-2013,info |

Zoran Živković, jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, 12. decembra 2013. godine (19h) u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8) održaće predavanje “Srpska fantastika u prevodu”. Predavanje će biti posvećeno pitanjima koja se tiču načina dobijanja mogućnosti da književna dela domaćih autora budu objavljena u edicijama stranih izdavača, kao i važnosti ovog procesa kako za same autore tako i za srpsku književnost i kulturu uopšte.

Predavač, Zoran Živković, autor je dvadeset knjiga. Njegova dela prevedena su na preko dvadeset svetskih jezika i doživela više od 70 izdanja. Jedan je od dva pisca sa vanengleskog govornog područja koji je osvojio prestižnu „Svetsku nagradu za fantastiku“ (World Fantasy Award) za roman „Biblioteka“ iz 2002. godine. Takođe, dobitnik je uglednih domaćih nagrada za književnost “Isidora Sekulić” (za roman “Most”) i “Miloš Crnjanski” (“Četvrti krug”).

Njegova dela izučavaju se na univerzitetima u Torontu i Bafalu zajedno sa delima velikana evropske i svetske književnosti, a po njegovim literarnim ostvarenjima snimljene su radio drame u produkciji radija BBC, kao i TV serija u produkciji Studija B.

Autor je više teorijskih radova, od kojih je najiscrpniji „Enciklopedija naučne fantastike“. Uredio je i kroz ediciju „Polaris“ objavio više stotina knjiga iz oblasti fantastike. Tokom 80-ih godina uređivao je rubriku posvećenu naučno-fantastičnim pričama u „Politikinom zabavniku“, a sada predaje kreativno pisanje na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Predavanje „Srpska fantastika u prevodu“ prvo je u nizu književnih večeri, koje će se narednih meseci održati u Ustanovi kulture Palilula, a kojima će biti najavljen Festival fantastične književnosti “Art-Anima” (maja 2014. godine).

Organizatori književne večeri i budućeg festivala su sajt za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“, Ustanova kulture Palilula i Pokret za unapređenje i afirmaciju nauke, kulture i informacionih tehnologija „Punkt“.