Povodom odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva

Filed under: afirmator,info,konkurs ministarstva kulture 2013 |

srpsko knjiyevno drustvoSaopštenje povodom rezultata Konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2013. godini

Po mišljenju Ministarstva kulture i informisanja, manifestacije Srpskog književnog društva – Međunarodna književna kolonija, razmena sa Hrvatskim društvom pisaca, kao i književna nagrada „Biljana Jovanović“ –  nisu dostojne da budu podržane ni jednim jedinim dinarom!

Srpskom književnom društvu su odbijeni svi projetki iz oblasti književnih manifestacija i nagrada, dok je Udruženje književnika Srbije po istom osnovu dobilo dva miliona dinara, iako oba udruženja imaju jednak status reprezentativnih udruženja u kulturi. Kakva je tu logika na delu?

Ministarstvo kulture je do sada učestvovalo u finansiranju Međunarodne književne kolonije od njenog osnivanja 2001. godine, a u finansiranju nagrade „Biljana Jovanović“ takođe od njenog osnivanja 2006. godine, kao što je pomagalo sve dosadašnje razmene pisaca koji su članovi SKD i Hrvatskog društva književnika (HDK).

Međunarodna književna kolonija je održavana dvaneast godina zaredom i stekla je zavidnu reputaciju ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, a kroz nju je prošlo više od stotinu istaknutih pisaca iz zemlje i inostranstva.

Nagradu „Biljana Jovanović“ dobili su Srđan Valjarević, Danica Vukićević, Ibrahim Hadžić, Nemanja Mitrović, Uglješa Šajtinac, Jelena Lengold, Milena Marković, Slobodan Tišma, Vladislava Vojnović, Srđan Srdić i Ivančica Đerić. Svakom ko išta zna o savremenoj srpskoj književnosti jasan je značaj ovih imena. Predsednica žirija Jelena Lengold je, da i to napomenemo, bila dobitnica Evropske nagrade za književnost.

Pokušaj da se, uskraćivanjem sredstava, onemogući razmena Srpskog književnog društva i Hrvatskog društva pisaca  nije samo odraz neznanja i autističkog mentaliteta onih koji su  takvu odluku doneli, već je i direktan napad na državnu politiku kulturne i svake druge saradnje u regionu.

„Književnom magazinu“ su drastično umanjena sredstva, odobreno je 4,3 puta manje u odnosu na prethodnu godinu, iako se „Književni magazin“ bez sumnje svrstava među najkvalitetnije domaće književne časopise, sa visokim ugledom u književnoj javnosti. Ovim je onemogućeno redovno izlaženje časopisa. Napominjemo da su, pored “Književnog magazina“, teško oštećeni i drugi veoma značajni časopisi u Srbiji, a da je nekima potpuno ukinuto finansiranje.

Posebno je skandalozno da je član komisije Srba Ignjatović dodelio samom sebi sredstva za časopis koji uređuje – Savremenik plus.

U 2012. godini, nijedan od uglednih stvaralaca i članova Srpskog književnog društva, po mišljenju Ministarstvu kulture i njegove komisije, nije bio dostojan nacionalne penzije.

Reč je, očigledno, o kontinuiranoj diskriminiciji ovog umetničkog udruženja, koje čini 240 vrhunskih stvaralaca, među kojima su i članovi SANU i dobitnici najprestižnijih književnih nagrada u Srbiji, kao i ugledni profesori univerziteta. Četiri petine pisaca nagrađenih najuglednijim nagradama, kao i četiri petine najprevođenijih i u svetskim i domaćim antologijama najzastupljenijih autora članovi su Srpskog književnog društva.

Pogleda li se pregled odobrenih projekata i visina odobrenih sredstava, očigledno je da su odluke (i to ne samo kada je reč o SKD-u) donošene po ideološko-partijskim i čaršijsko-burazerskim kriterijumima. Estetska merila i relevantnost projekta tu nisu ništa značili.

Odluke (ili, tačnije, presude jednom književnom društvu) objavljene su na sajtu Ministarstva kulture i informisanja 05. juna 2013. godine, posle više od šest meseci od zaključenja konkursa. Šta se čekalo i šta se, iza kulisa, radilo sve to vreme?

Odluke nadležnog ministra, inače same nedatirane, pozivaju se na odluke komisije od 8. aprila tekuće godine. Šta se događalo, i šta radilo od 8. aprila do 5. juna? Da li su prepravljane originalne odluke komisije? Ako jesu, u čiju korist a na čiju štetu? Ako nisu, zašto se ministrova odluka čekala čitava dva meseca?

Srpsko književno društvo za ovaj nečuveni napad na savremenu srpsku kulturu u celini smatra odgovornim ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića, a odmah zatim članove komisije: Tiodora Rosića (predsednik), Srbu Ignjatovića i Zorana Nenezića.

Srpsko književno društvo se neće pomiriti sa svršenim činom. Zahtevamo da se počinjena nepravda ispravi.

Takođe zahtevamo da nam se dostave originalna odluka komisije i zapisnici sa njenih sastanaka, kao i „kriterijumi“ po kojima je odlučivano.

Srpsko književno društvo

Upravni odbor

Beograd, 10. jun 2013.