Pokori se i počni!

Filed under: 2014,afirmator,broj-23-februar-2014,info |

Zbirka aforizama „Pokori se i počni“ (Binder, Beograd, 2013) novosadskog satiričara Milana Todorova proglašena je najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2013. godini, odlučio je žiri Beogradskog aforističarskog kruga /BAK/.

Odluka žirija – koji je radio u sastavu: Aleksandar Baljak, predsednik, Vitomir Teofilović i Milan Beštić – bila je jednoglasna.

Na konkurs BAK-a, koji je bio otvoren do 31. decembra prošle godine, prispelo je 18 zbirki aforizama objavljenih u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

U najuži izbor za nagradu ušle su i knjige dvojice beogradskih autora: „Dobre vibracije“ Aleksandra Čotrića i „Ljubav za poneti“ Bojana Ljubenovića.

Knjiga Milana Todorova „Pokori se i počni“ sadrži zadivljujuće veliki broj kvalitetnih aforizama (1400) koje je autor pisao poslednjih deset godina.

Iako su bremenite značenjima, briljantne minijature ovog našeg poznatog satiričara lako i brzo stižu do čitalaca.

Žiri u obrazloženju ističe da je Todorov napisao svoju najzreliju zbirku, a ujedno i jednu od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas.

Knjiga „Pokori se i počni“ otvara novo poglavlje u pristupu pisanju, ali i čitanju knjiga aforizama.

Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga, najprestižnije priznanje za aforistiku u Srbiji, Todorovu će biti dodeljena sredinom februara, na Dan srpske satire. Laureatu će biti uručena Plaketa BAK-a i novčani iznos nagrade, čiji je pokrovitelj Kompanija „Mozzart“ iz Beograda.

Izvor: Mreža kreativnih ljudi