Poezija u noćnom klubu – POEZIN scena

Filed under: afirmator,broj 06 - sept. 2012,poezija i proza |

Organizacija Poezin pripada “Trećoj Sceni”. Naziv “Treća Scena” je oznaka za “OFFBEAT” scenu koja se odvija po privatnim klubovima. Jedan od naziva za ovu scenu je i “Poetski Clubbing”. Za razliku od “Prve Scene” koja se odvija u gradskim kulturnim centrima, i “Druge Scene” koja se odvija u alternativnim kulturnim centrima, “Treća Scena” se vezuje isključivo za privatne klubove koji mogu da ponude dovoljno urban i zanimljiv prostor, i gde “Poetski Clubbing” prerasta u noćno druženje i zabavu.

Umesto monotonih akademskih čitanja, na “Trećoj Sceni” je zastupljan izvođački nastup i interakcija između izvođača i publike. ”Treća Scena” je ozbiljna subverzija akademske književne scene i jedina prava alternativa dosadnim književnim događajima. “Treća Scena” je paraknjiževna scena noćnih klubova i jedini pravi kritičari ovakve scene su publika i sami izvođači koji postavljaju kriterijume i pravila za funkcionisanje “Poezin Open Poetry” događaja.

Predstavnici organizacije Poezin okupljaju alternativne izvođače koji poeziju ne doživljavaju isključivo kao književnu formu već kao performans i interakciju sa publikom. Poezin scena je izvođačka scena koja funkcioniše po modelu Open Mike Night događaja.

ISTORIJAT POEZIN SCENE

Prvi veliki Poezin klabing, održan je u Malom klubu Akademije u Beogradu u Rajićevoj 10. Klabing je održan 28 februara, 2010 godine. U okviru programa, pesnici i pesnikinje su interpretirali svoju poeziju a kao muzička podrška nastupili su kantautorka Bojana Bulatović BO i bend Sinestezija. Ukupno 11 poetskih klabinga (Poezin žurki) je održano na Akademiji a neki od njih su pored Malog kluba Akademije, bili realizovani i u Velikom klubu Akademije.

Ponosimo se činjenicom da smo održali Poetski klabing solidarnosti (Poezin klabing 11), u vreme kada su se vladajuće strukture svim silama trudile da unište kultni prostor Akademije i da ovaj klub zatvore za sva vremena. Na “Poetskom klabingu solidarnosti” u Velikom klubu Akademije (16 januar, 2011 godine), okupili smo preko 300 ljudi koji su došli da podrže Akademiju i da dignu svoj glas protiv zatvaranja ovog kultnog underground mesta u Beogradu. Tada smo pozvali sve umetnike, javne ličnosti i izvođače, da dođu na ovaj poetski miting i dignu svoj glas protiv ruiniranja urbanog duha Beograda a mnogi su se i odazvali.

Od 25 februara, 2011 godine, započeli smo novu sezonu poetskih klabinga u Žica Panic ROOM pod nazivom “Poezin XP – lirički show – off događaj”. Događaji su dobijali nazive po nadogradnji u formi servisnih paketa kojima se nadograđuje operativni sistem i postaje sve bolji i bolji: sp1, sp2, sp3, sp4 i sp5. Pored redovnih Service Pack-ova koje smo održavali jednom mesečno, organizovali smo i Poezin Special događaje. Poezin Special događaji su služili radi promovisanja odličnih izvođača, koji su imali svoj samostalan nastup u Panic Room u trajanju od sat vremena.

Kao organizacija Poezin, nastupili smo u okviru Exit Festivala 2011 (10. jul 2011 godine), na Agora Stage a naziv događaja bio je “Poezin NAPUŠAVANJE na Exit Festivalu“. Naziv događaja je ukazivao na eksplicitnu, prozivačku i uličnu poeziju a takođe i na underground pesničku scenu koja je izvođačkog tipa.

Od 9 oktobra 2011 godine, u SKC-u u Beogradu, organizovali smo događaj pod nazivom “POEZIN ex3me” (tri organizacije: Poezin, Liber i Art EQ), ali nezadovoljni lošom atmosferom i odnosima unutar ove kulturne institucije, potražili smo novu lokaciju. Ova epizoda je uticala na nas da se odredimo kao “Treća Scena” jer smo uočili da na “Prvoj Sceni” (a i na “Drugoj Sceni”), dnevna politika i ideologija, truju izvođačku umetnost.

Od 12 novembra 2011 godine, započeli smo sezonu poetskih klabinga u underground prostoru u zgradi Bigza (klub Zmajevo Gnezdo – 6 sprat) i zajedno sa organizacijom Manekeni Bigza, pokrenuli novu underground poetsku scenu pod nazivom “Kung fu Poezin”. Karakteristika ove scene je da izvođači spontano jedni drugima predaju mikrofon, i ne postoji granica između publike i izvođača. Svi su učestvovali u programu. Program je počinjao kasnije, oko 22h i pretvarao se u žurku i koncert bendova.

Od 10 marta 2012 godine, započeli smo novi ciklus poetskih klabinga u centru grada (T.C. Staklenac u Makedonskoj 5) u klubu “II Sprat”. U želji da privučemo i mlađe generacije koje ranije moraju da krenu kući, izabrali smo prostor u centru grada i termin početka klabinga pomerili na 20h. Poetska scena kod Trga Republike, dobila je naziv “Poezin na dva sprata” po nazivu kluba “II Sprat”, i zato što iz kluba na drugom spratu je fenomenalan pogled na Trg Republike i noćni život.

Zatvaranjem kluba “II Sprat”, prešli smo u “Caffe Jovanka bez razloga” na Skadarliji (Skadarska 9). Zbog velikog interesovanja za Poezin i poetski Clubbing, u toku meseca počeli smo da organizujemo i po dva događaja izvođačke poezije u ovom klubu. Ovu praksu da uvodimo dve poetske žurke mesečno, započeli smo od 1 aprila 2012 godine. Takođe i po noćnim klubovima kao što su jazz klub “Čekaonica” u Bigzu i “Underworld” kod Vukovog spomenika (u metrou železnice), organizovali smo promocije underground izdanja Poezina, i zanimljivih izdavačkih poduhvata drugih srodnih organizacija.

Od septembra 2012 godine, započeli smo velike “Poezin Open Poetry” događaje u klubu “ILEGALA plato”. Nakon veoma uspešnog događaja izvođačke poezije (09 septembar, 2012 godine) na kome je nastupilo preko 20 izvođača (koji su prošli prvi konkurs Poezina za nastup na “Open Poetry” događaju), raspisali smo stalni konkurs za nastup izvođača na mesečnim događajima “Spoken Word” poezije. Lokacija: klub “ILEGALA plato” ispod knjižare Plato (klub Filozofskog fakulteta, Beograd, adresa Akademski plato 1).

 

Tekst prenosimo sa sajta Poezina.