Počast žrtvama srebreničkog genocida Veterani iz BiH i Srbije zajedno u Potočarima

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,društvo |

Photo: RSE

Ratni veterani iz BiH i Srbije obilježili su u subotu Međunarodni dan tolerancije, posjetom Memorijalnom centru Potočari, gdje su položili vence u spomen na žrtve genocida u Srebrenici

Veterani su na taj način poslali poruku da je krajnje vrijeme za suočavanje s ratnom prošlošću.
„Naše susrete i posjete stratištma organizujemo 12 godina. Cilj nam je da se na licu mjesta uvjerimo u ono što se dešavalo na svim područjima kako bismo spoznali pravu istinu. Obilazimo sva stratišta, ali poseban značaj ima posjeta Memorijalnom centru Potočari. Svi smo danas odali poštu žrtvama genocida, izjavio je Adnan Hasanbegović, mirovni aktivist Centra za nenasilnu akciju koji je organizovao ovaj skup.
Hasanbegović je dodao da mu daje nadu to što su se ovdje okupili učesnici rata sa svih strana, iz svih vojski koje su učestvovale u ratnim dešavanjima i borili se jedni protiv drugih, a danas su zajedno.
„Na ovaj način možemo poslati poruku našem društvu da se može njegovati kultura sjećanja“, kazao je.

Nenad Vukosavljević koji je u Potočare stigao iz Beograda kaže da je gubitak svakog ljudskog života tragedija, te da je „srebrenički zločin poseban“ jer je njegove razmjere teško pojmiti.

„Ono što ova grupa ljudi čini je preuzimanje lične odgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno“, izjavio je Vukosavljević za Radio Slobodna Europa.

Članice udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ pozdravile su dolazak ratnih veterana iz Srbije, ocijenivši da on ima veliko simboličko značenje i ohrabrenje članovima porodica žrtava.

„Voljela bih da su došli i političari i da se i oni iskreno poklone žrtvama genocida“, kazala je Hatidža Mehmedović iz udruženja srebreničnih majki.

Ova posjeta upriličena je u okviru Susreta ratnih veterana u organizaciji Centra za nenasilnu akciju, koji već 11 godina okuplja ratne veterane.

(preuzeto sa www.e-novine.com)