Pobednik „Beogradskog Spoken Word Festivala“- Muhamed Eljšani

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,info |
 • Pobednik „Beogradskog Spoken Word Festivala“ u klubu Ilegala, je čuveni romski pesnik i reper Muhamed Eljšani (Muha Blackstazy). Pobednik Festivala je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 30.000 dinara i mogućnost da iduće godine nastupi na idućem „European Poetry Slam“ festivalu u Briselu (Belgija – http://www.beslam.be/).Poeziju koju je izvodio na Festivalu, možete preslušati na sledećim linkovima:Pesma 1: http://youtu.be/zn3F0ZSwH6M

  Pesma 2: http://youtu.be/TMV5jdR23PMO Muhamedu Eljšaniju:Tokom poslednje decenije, Muhamed piše poeziju koja oslikava svakodnevnicu života romsko-aškalijske zajednice u njegovom okruženju, i pretvara ih u hip-hop tekstove. Prvi snimak svojih pesama uradio je 2003. godine: lokalna radio stanica (Multiradio) producirala je pesmu „Crni smo mi“ koja je privukla značajnu pažnju slušalačke publike širom Vojvodine. Nedugo potom urađen je i video klip za tu pesmu, premijerno promovisan na TV B92 iz Beograda.Sledeći njegov projekat je učešće u dokumentarnom filmu o romskoj zajednici u Novom Sadu, „Poslednja rupa na svirali“ koju je producirala grupa video umetnika iz Holandije, za koju je Muhamed snimio muzičku podlogu „Mi smo braća Romi“.U julu 2005. učestvovao je u internacionalnoj radionici „Petrovaradinsko pleme“ – umetničkom projektu pomognutom od strane Evropske kulturne fondacije, u kojem su mladi muzičari iz Slovenije, Hrvatske i Srbije radili na istraživanju novouspostavljenih kulturnih veza u regionu, u senci proteklih sukoba, ratova i osećanja krivice. U saradnji sa Radio 021 iz Novog Sada, za ovaj projekat, tj. za prateći dokumentarni film snimljena je još jedna kompozicija „Pustite unutra ove divne ljude“.

  U aprilu 2006. učestvuje u tromesečnom filmskom workshopu, delu internacionalnog video projekta „Kuba: putovanje protiv struje“ (produciranom od strane austrijske fondacije Thyssen-Bornamisya Art Contemporary). Uz pohadjanje i uspešno savlađivanje kursa video montaže i rada na dokumentarnom filmu (pod mentorstvom renomiranog reditelja Želimira Žilnika), u sklopu projekta snima kompoziciju i video klip za „Čokoladni reper“.

  Tokom leta iste godine, na osnovu zajedničke inicijative aktivista iz Građanskog pakta za jugoistočnu Evropu i udruženja EXIT, snima novu verziju pesme „Pustite unutra ove divne ljude“, ovoga puta uz saradnju sa produkcionim timom Kino Kluba Novi Sad, za koju je urađen i video klip „Exit“, emitovan na RTS-u kao i na brojnim televizijama širom zemlje. Takođe, sa tada oformljenim bendom MUHA BLACKSTAZY nastupa na NGO stejdžu u zvaničnoj selekciji renomiranog festivala EXIT.

  U proleće 2007. zahvaljući podršci Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), kao dobitnik granta u okviru Roma Participation Project, u saradnji sa produkciom PLAYGROUND iz Novog Sada, započinje rad na prvom profesionalnom studijskom izdanju, pod nazivom „CRNI SMO MI“. Album je promovisan tokom EXIT festivala, uz nastup na sceni MTV kampanje za toleranciju. Tokom leta i jeseni 2007, uspešno nastupa na nekoliko umetničkih manifestacija – internacionalna umetnički projekat „Podeljeni bog“ u produkciji KUD Pozitiv (Ljubljana), Playground produkcija i Terra filma (Novi Sad), na manifestaciji kojom je obeležen dan ljudskih prava u Omladinskom kulturnom centru CK 13 u Novom Sadu. Stalni je saradnik-mentor niza muzičkih radionica za rad sa romskom decom.

  U januaru 2008. učestvovao je u međunarodnom umetničkom projektu „Rečnik rata“ u produkciji Centra za nove medije Kuda.org.

  Tokom 2008. godine, ustaljena postava benda (Muhamed Eljšani, Adnan Sulja, Senad Heljšani) nastupila je na nizu manifestacija posvećenih borbi za očuvanje ljudskih prava (Zrenjanin, Kikinda, Beograd, Novi Sad), kao i na nekoliko programa organizovanih u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu.