PLAVCI

Filed under: afirmator,broj 17 - avgust 2013,satira |

policajacImamo odličnu policiju! Mnogobrojnu. Ratobornu. Dobro organizovanu. Super naoružanu.  Sastavljenu od naočitih momaka.   Milina ih  videti. Pogotovo na delu. Na mitinzima. Protestima. Štrajkovima. Utakmicama. Kad oni biju, moj brajko,  bubrezi otpadaju! Ozbiljna je to služba. I stručna. Za prebijanje.

Samo to više nije ona policija. Zaguljena. Nazadna. Starih shvatanja. Kratkih živaca i dugih batina.  Kada su građane tukli nogama i rukama. Što  je neodgovorno. Prema ekstremitetima policajaca. Često su sami sebe povređivali. Građanstvo ima tvrde kosti.

Nekada se tačno znalo kad je građananin gostovao u službi unutrašnjih poslova. Bio je plav kao šljiva ranka. Iz daleka smo prepoznavali  ručni rad dežurnih  batinaša.

Danas su policajci obrazovani.  Uče anatomiju.  Tačno znaju gde vas najviše boli. Tamo i udaraju. Svojski. Zato priznaju i pravi i krivi. Odmah.

Ubistva su zabranjena. Stari pendreci  u muzeju. Primenjuju  se  drugi metodi. Struja, na primer. So i voda. Vrećice s morskim peskom. Kese bez vazduha. Gumene trake. Preglasna muzika. Nošene gaće. Postoji čitava paleta opreme i priručnog alata.

Sve je drugačije. Policajci, na primer, pretuku građanina kao vola u kupusu! A nigde modrice! Ej!  Maestralno. Unutrašnja služba unutrašnje krvarenje ne računa. Kao ni otpadanje organa. Za to ni lekari, ako žele sebi dobro,  ne daju uverenje. Možda se građanin raspadao pre dolaska u policijsku stanicu. Možda je sam sebe povredio. Danas ima svakakvih ludaka.

Uviđavni su  naši plavci.   Kad izbatinaju građanina, lepo ga isprate do vrata. Pozdrave se. Sa smeškom. Nema tu ništa lično. Taman posla. Nisu oni, bože sačuvaj, siledžije. Oni  to rade po službenoj dužnosti. Po naređenju.

Zato narod jako voli svoju policiju. Ona ga bije samo kad zasluži. Ili kada je šef policije loše volje.

Mića M. Tumarić

One Response to PLAVCI