Petakov u kućnom pritvoru zbog „vređanja“ Irineja

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,broj 06 - sept. 2012,društvo |

 

 

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada Zoranu Petakovu, osuđenom za uvredu episkopa Irineja, u utorak je određena mera od 100 dana kućnog pritvora uz elektronski nadzor * Udruženje „Ateisti Srbije“: Skandalozna presuda i još skandaloznije obrazloženje sudije da presudu donosi jer je izrečena uvreda protiv Crkve

Kako se navodi u rešenju Prvog osnovnog suda iz Beograda, ova mera izrečena je u zamenu za služenje kazne zatvora od 100 dana.

„Ukoliko osuđeni samovoljno napusti prostorije, i to jednom u trajanju od 12 sati, odnosno dva puta u trajanju od po šest sati, sud će odrediti da ostatak kazne izdržava u zatvoru“, navodi se u rešenju.

Petakovu je 2008. godine prvo bila izrečena novčana kazna od 100.000 dinara, koja je potom 2011. godine zamenjena zatvorskom u trajanju od 100 dana, nakon čega je 2012. osuđeni zatražio da se zatvorska kazna zameni kućnim pritvorom.

Petakov je osuđen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (svetovno ime: Mirko Bulović), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremištičke grupacije u Srbiji. Petakov je tada episkope Artemija,AmfilohijaAtanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“.

Udruženje „Ateisti Srbije“ najoštrije je osudilo ovu presudu, ocenivši je skadaloznom.

„Još je skadaloznije obrazloženje sudije Miroslava Bošnjaka da presudu donosi jer je izrečena uvreda protiv Crkve, iako su sve verske zajednice Ustavom, njegovim članom 11, striktno odvojene od države“, navodi se u saopštenju „Ateista Srbije“.

Oni dodaju da je „vrhnuac kršenja Ustava, ali i vrhunac cinizma sudije sadržan u njegovoj izjav da je i on, kao hrišćanin, uvređen zbog istupa Petakova“.

“Pitamo se i da li bi Petakov doživeo sasvim drugačije tumačenje pravde i zakona da mu je sudio sudija musliman, budista, agnostik ili ateista, s obzirom na to da se nameće zaključak da je versko opredeljenje sudije presudan činilac za ovakve procese”, pitaju se „Ateisti Srbije“ i dodaju da se “poređenja sa likovima iz kontradiktornog i, prema svim stručnim analizama, potpuno izmaštanog verskog spisa” može poistovetiti i sa poređenjem “sa nindža kornjačama, moćnim rendžerima, vešticom Grdanom, trnovom Ružicom, vukom i tri praseta”.

 

Tekst preuzet iz e – novina

star