Pet godina stripa IBRAHIM KOJL

Filed under: 2020,afirmator,arhiva,Broj 100 - jul 2020,strip |

Ovog leta strip IBRAHIM KOJL slavi pet godina opstajanja! Povodom jubileja započete su različite incijative širom interneta.

REMASTERIZOVANI IBRAHIM KOJL NA HELLYCHERRY.COM

U okviru Comixology inicijative Radionice stripa i animacije Valjevo, sve dosadašnje epizode su prevedene na engleski i postavljene na Comixology.com. Sve epizode, koje su do sada bile objavljivane na različitim portalima (MojStrip i The White Japanese Lapot), časopisima i fanzinima (RasComic i STRAVA), sakupljene su u „kiosk izdanjima“ u 19 brojeva. Ovog leta objavljuje se i dvadeseti broj koji sadrži neobjavljene priče, koncepte, planove i galeriju. Strip se takođe može čitati svake srede i subote na veb-strip platformama Tapas i Webtoons.

Više o incijativi Radionice:

Ujedno sa webcomic varijantom, potenciramo strip naslove koje prevodimo, a neke i direktno pišemo, na engleski, ne kako bismo pobegli sa domaćeg tržišta (koje ni malo nije blago ni prema profesionalcima, a kamoli prema nama), već ovo više gledamo kao beg na međunarodno tržište. Nismo se oslanjali ni na kakvu konkretnu statistiku, ali poprilično smo sigurni da ljudi, koje interesuju naši radovi, ujedno čitaju i razumeju engleski. Tokom prethodne godine jedan od naših stripova preveden je na engleski i objavljivan kao vebstrip, „premijerno“ za taj jezik, s tim što od januara ove godine tu „ekskluzivu“ prepuštamo Comixology-ju.
Šta je Comixology?
Pa, Comixology vam je kao Netflix, ali za stripove, s tim što uopšte nije kao Netflix. U pitanju je platforma na kojoj možete da čitate digitalna izdanja stripova svetskih izdavača, kako komercijalnih (Marvel, DC, Image, itd.), tako i nezavisnih (samoizdavaštvo). Za razliku od Netflixa i drugih streaming servisa na kojima plaćate mesečnu članarinu, ovde kupujete svaki strip zasebno i posle možete da čitate gde hoćete i sa koje god sprave želite, dokle god ste prijavljeni na svoj nalog.
Zašto je ovo bolja varijanta od štampe i zašto da plaćam nešto što opet na kraju ne posedujem fizički?
Ovo i nije najbolja varijanta, ali jeste „najoptimalnija“, jer to nam je što nam je. Kao što su se mnogi žalili do sada – kupuju se samo Zagor, Betmen i strana reprint izdanja. Domaći strip nije dovoljno samoodrživ, a kada bi država isfinansirala neki projekat (kao filmove npr.) ti albumi/sveske opet ne bi generisali dovoljno zarade koja bi mogla da zagarantuje bilo kakve nastavke, ili nova izdanja autora. Sve pretežno ode na otkup, što nažalost mnogi izdavači doživljavaju kao uspeh jer ih čupa iz minusa, a sve ostalo se „arhivira“, bilo u bukvalnom ili metaforičkom smislu, pa opet ispočetka. Ova inicijativa se naravno ne odnosi na vas da kupujete i tako podržite autore, jer 1) Comixlology ne daje ni dinar dok se ne premaši barem sto dolara po zaradi, gde na kraju opet uzima proviziju, i 2) ima mnogo bolji način. Kad god budete na sajmu knjiga, ili nekom strip festivalu, umesto što se odmah uhvatite za Betmena i Dedpula, koje posle kupite, pročitate i razočarano bacite i zaboravite jer „nisu kao na filmu“, ili vam „štivo ne odgovara“ – obratite pažnju na one zabačene stripove sa „lokalnim“ imenima, pa ih, ako ništa, barem prelistajte. Iznenadićete se.