Otvaranje izložbe fotografija „Ovde smo!“

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,sindikat |
Izložbom fotografija Ovde smo! Andreja Fileva nastavlja se serija angažovane umetnosti u Uličnoj galeriji u petak 23. novembra od 20h. Izložba prikazuje niz spontanih portreta dece, štićenika Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Sremčici.
U julu 2011. godine Andrej je pozvan da fotografiše generalnu probu i premijeru predstave „Ostrvo“ u izvođenju štićenika Doma u Sremčici i studenata oligofrenološkog smera Defektološkog fakulteta iz Beograda, u sklopu projekta „Primeni pozorište, promeni život“, Centra za pozorišna istraživanja ApsArt.
O svom iskustvu Andrej kaže: Moj prvi susret sa štićenicima Doma je bio nekoliko meseci ranije, kada je rad na predstavi tek počinjao. Do tada nisam imao nikakvu ideju o tome kako funkcioniše ta ustanova i kako žive moji sugrađani u njoj. U početku sam pokušavao da prenebregnem realnost njihovih života. Nepredvidljive reakcije štićenika, njihovo fizičko i psihičko stanje, kao i celo okruženje Doma su me na neki način plašili. Vremenom sam shvatio da je strah moj nesvesni odgovor na duboke probleme i strah koji su osećali i oni sami. Izolovani, otuđeni i skoro potpuno sami i usamljeni u svom svetu, mnogi potpuno napušteni čak i od sopstvenih porodica – oni, u stvari, žele samo ljubav. Vrlo bazičnu, ljudsku.
Fotografije na ovoj izložbi nastale su 1. jula 2011. godine, u periodu između generalne probe i početka predstave, kad je publika tek počela da pristiže i  kad je nastala blaga euforija izazvana posetom tolikog broja ljudi sa strane: gledalaca, prijatelja kao i malobrojnih roditelja i rodbine učesnika predstave.
Izložba „Ovde smo!“ prikazuje niz spontanih portreta štićenika Doma koji iz različitih razloga nisu mogli da učestvuju u predstavi na bilo koji način, ali su na dan premijere vrlo intezivno osećali da se nešto lepo događa i da su bar na jedan trenutak u centru nekog događanja.
Oni žele da se fotografišu i razgovaraju sa mnom i hoće da pokažu da su tu, za mene i za bilo koga – objašnjava Andrej.
Andrej Filev rođen je u Beogradu 1973. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, a aktivno se bavi foto-dokumentarnom fotografijom od 2006. Član je samoorganizovanog foto kolektiva “Belgrade Raw”.
Izložbu podržava USAID u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva” kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).
 Vidimo se!
Više o Andreju i seriji Ovde smo! na
http://www.flickr.com/photos/andrej_filev/sets/72157626973780693/show/
A o Uličnoj galeriji i Mikro Artu na
www.mikroart.rs  i na:
http://www.facebook.com/UlicnaGalerija