Osluškivanje masa

Filed under: afirmator,broj-38-maj-2015,sindikat |

Piše: Ivana Maksić

Dešava se svojevrsno osluškivanje masa. Levica bi, pošto je „nova“, morala dobro da sluša /to be a good listener/, a i odveć je zabrinuta da se ne zaleće. Ono od čega su mase odustale, shvativši da je izgubljena bitka, oni bi da proklamuju, da stave na glavnu tačku dnevnog reda. Putevi kojima obespravljeni odavno ne hode (bar ne tako javno, u povorkama), oni bi –na sav glas – da osveštaju, da palim borcima udele karanfil lično, iz revera.

1b1aZvuči paradoksalno, ali danas, 1. maja, prava borba za radnička prava odvija se kod kuće. Tamo radnik leže u svoj krevet, pokriva se ćebetom (ako je hladno), ne sluša vesti, ne navija sat, samo spava, možda sanja. Radnici su ovog prvog maja izbegli povorku golubijesivih (ruska podvrsta plave boje) balona koji, nabodeni na štapiće, pretenduju da marširaju u ritmu nesinhronih, kakofonih pištaljki. Tako je radnik danas, na licu mesta, u svom domu, izborio makar delić prava koje se vijori na mekom transparentu: 8 sati rada, 8 sati sna etc. U realnosti, prekoračenje ovih prvih osam sati (na 10h ili 12h), označava da je za san ostalo bar nekoliko sati manje. Taj minus, kao i svaki dužnik, on mora da izmiri sam.

Sindikati su se danas okupili u onom najavljenom broju, tačno onako kako je izvesni zli novinar, u pokušaju da izusti tu cifru, i bio oklevetan što je obrisao jednu nulu, rekao; budući u pravu. Cirka par stotina. Kažem, sindikata. I njihovih predstavnika, golubijesivih balona.

Priđe, u tom času, jedna žena iz povorke i reče: On nije ono za šta se izdaje. Njegov otac je Šiptar. Da, ljudi moji, iz Leve kolone žena je dotrčala, i podelila sa nama znanje o tome, o tom Zlu koje uvek dolazi od nekog „drugog“, koje je uvek delo nečijeg „rodoslova“, „tuđe krvi“ kao neke podvale koja nam radi o glavi. Kao da zlo nikada nije naše, ma šta god to značilo. Verovatno je to neko novo pitanje svih pitanja, pitanje Leve kolone. Nema socijalizma bez demokratije, ni demokratije bez socijalizma, ponosno rekoše.

U međuvremenu, na Taksim skveru, ljude su gasili vodenim topovima.