„Opravdali“ 220 neopravdanih

Filed under: afirmator,broj 03 - jun 2012,društvo |

Piše: Vladimir Bulatović

U gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu, petnaestogodišnji učenik prvog razreda A.K. polomio je kuk profesorki matematike Tikici Ilić! To je užasna vest. Nesretna profesorka se uspešno oporavlja nakon operacije i ugradnje veštačkog kuka. To je dobra vest.

Profesorka Tikica Ilić izjavila je za medije da je želela da da priliku svom napadaču (nažalost petnaestogodišnjem detetu!) da odgovara iz predmeta koji predaje i tako mu popravi treću jedinicu. Učenik A.K. nije znao odgovor ni na jedno postavljeno mu pitanje pa je profesorka morala da mu zaključi jedinicu iz matematike.

Verovatno vam je svima poznato da se sa zaključenim jedinicama iz tri različita predmeta „pada“ razred. Zašto bi ova njena izjava bila još jedna loša vest, pitate se? Da li vam je poznato sa koliko neopravdanih izostanaka učenik dobija ukor nastavničkog veća, što znači da je pred isključenjem iz škole? Odgovor glasi: 25 neopravdanih izostanaka. Napadač na profesorku matematike, maloletni A.K. imao je 220 neopravdanih izostanaka!

Dakle, profesorka matematike pružila je priliku učeniku koji ima 220 neopravdanih izostanaka da popravi jedinicu iz matematike kako bi mogao da ide na popravni ispit u avgustu. I ne samo to, ona je time želela i da mu izađe u susret kako on ne bi ponavljao razred.

Kako je moguće da učenik bude u školi sa, ponavljam, 220 neopravdanih izostanaka, i kako je moguće da se pruža prilika takvom učeniku da popravlja jedinicu kako bi eventualno završio razred?! Učenik A.K. ne bi smeo ni da ponavlja a kamoli da završi razred!

Da li onda u Vladičinom Hanu vladaju drugačija pravila od onih propisanih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja 52/2011? Učenik A.K. je na kraju isključen iz gimnazije „Jovan Skrelić“, ali ne zbog napada na profesorku matematike već zato što ima 220 neopravdanih izostanaka. U gimnaziji „Jovan Skrelić“ očigledno vladaju drugačija pravila i zakoni. Mada, moguće je da je pomenuti učenik i dobio ukor nastavničkog veća i bio pred isključenjem iz škole nakon što je napravio 25 neopravdanih izostanaka. Šta se desilo nakon toga to je već pitanje za prosvetnu inspekciju.

Trebamo li biti zabrinuti zbog ove vesti i činjenica koje sam izneo? Dokle god ministar obrazovanja ne izlazi pred javnost sa nekom umirujućom vesti mi verovatno ne moramo da brinemo. Ovako će valjda biti nešto učinjeno i valjda će neko od odgovornih ljudi odgovarati za ovako veliki propust. Nadam se da ministar obrazovanja neće biti uvređen ako mu budem sugerisao da bi se među najodgovornijima trebalo naći meni nepoznato ime direktora gimnazije „Jovan Skrelić“ iz Vladičinog Hana.  Odgovornost razrednog starešine sada već bivšeg učenika A.K. kao i čitavog nastavničkog veća koje je trebalo da donese mnogo ranije odluku (nakon što je obavilo kompletnu proceduru propisanu već pomenutim Zakonom o osnovama sistema i obrazovanja) o isključenju pomenutog učenika postoji, ali odgovornost direktora je ipak najveća.

Šta činiti sa nasilnim detetom? Neki mediji su već dali svoj doprinos u smirivanju situacije i u pomoći maloletnom nasilniku. Zahvaljujući njima javnost je saznala da je A.K. „navijač“ i da je vreme predviđeno za nastavu provodio na utakmicama i u kladionici. Eto, na osnovu toga sad će biti „mnogo lakše“ pomoći detetu, jer zna se kako se čitava javnost odnosi prema „navijačima“. Ili ih osuđuje, ili ih prezire… Zbog toga bismo već trebali svi biti zabrinuti.