ODRŽAN „LALOŠKI ŠEŠIR“ U TEMIŠVARU

Filed under: broj 15 - jun 2013,info,poezija i proza,satira |

Dobra saradnja pisaca i crtača iz regiona, krunisana je prvim međunarodnim festivalom humora, satire i karikature „Laloški šešir“, koji održan je 22. juna u rumunskom gradu Temišvaru.

U galeriji „Mansard“, u okviru tvrđave „Terezija“, otvorena je izložba više od stotinu radova najpoznatijih srpskih crtača (Jugoslava Vlahovića, Nikole Otaša, Dragutina Ganeta Milanovića, Nikole Dragaša; Konstantina Grosua, Slobodana Ivkova i drugih), pod nazivom „Vedra strana Srbije“, koju su priredili članovi Udruženja karikaturista Srbije.

Na otvaranju izložbe govorili su predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, poslanik u rumunskom parlamentu dr Slavomir Gvozdenović, predsednik Udruženja karikaturista Srbije Jugoslav Vlahović i književnik Aleksandar Čotrić, koji je istakao da „karikaturama nisu potrebni prevodioci, tumači, vize i pasoši i da su one davno pre ‘belog Šengena’ prešle nacionalne granice i ujedinile Evropljane“.

Na humorističko-satiričnoj književnoj večeri u Temišvaru, održanoj na otvorenom, na obali reke Begej, učestvovali su autori iz Rumunije (Valeriu Butulesku, Balint Levant, Vasile Ponea, Danijel Silvan Petre, George Dragesku, Goran Mrakić, Draga Mirjanić i Goran Mišković); Srbije (Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Vladimir Ćalić); Austrije (Svetlana Matić) i BiH (Grujo Lero, Ekrem Macić i Stanislav M. Tomić).

Humoristi i satiričari bili su jači od oluje koja je pogodila Temišvar u vreme održavanja festivalske večeri i nastavili su uprkos snažnom vetru, uz podršku brojne publike, da govore priče, pesme, aforizme, „dečje bisere“, kao i da predstavljaju Antologiju srpskog aforizma, koja je objavljena u Rumuniji, u prevodu Valeriua Butuleskua i Gorana Mrakića. Mrakić je nedavno dobio godišnju nagradu Saveza pisaca Rumunije, za svoju knjigu aforizama „Teroristički kontranapad“.

Priznanje za najbolji aforizama Festivala pripalo je Ekremu Maciću iz Konjica, a Plakete su dodeljene Aleksandru Baljku i Aleksandru Čotriću iz Beograda, Valeriuu Butulesku iz rumunskom grada Petrošani i Gruji Leru iz Bijeljine.

Festival „Laloški šešir“ uspešno su organizovali Savez Srba u Rumuniji, u saradnji sa Udruženjem karikaturista Srbije, Sekcijom satiričara Udruženja književnika Srbije, Beogradskim aforističarskim krugom i Udruženjem aforističara „Prvi april“ iz Republike Srpske.