OBAVEŠTENJE UREDNIKA ČASOPISA ISTOČNIK I POEZIJA

Filed under: 2014,afirmator,broj-25-april-2014,info |

c5013dbf143863d1d2c54b8347079852_articlemainObaveštavamo saradnike i čitaoce, kao i kulturnu javnost, da je časopisima Istočnik i Poezija, odlukom nadležne komisije i rešenjem ministra Ministarstva kulture, u ovoj godini onemogućeno redovno izlaženje.

Na fascinantnom populističkom spisku sa 66 periodičnih publikacija koje će Ministarstvo kulture sufinansirati u tekućoj godini (za toliki broj publikacija beznačajnim sredstvima) volšebno su nestala dva dugovečna časopisa, to jest prenesena su valjda na drugi, nevidljivi, spisak nedopuštenih. Elem, ovom proračunatom samovoljom koja potcenjuje kontinuirano postojanje i delovanje naših časopisa, dugogodišnji rad urednika i stalnih saradnika i ignoriše naše čitaoce, Istočniku (izlazi od 1992) i Poeziji (izlazi od 1996) su uskraćena jedina sredstva koja su koristili od početka izlaženja.

U šturom obaveštenju koje smo tim povodom iz Ministarstva dobili stoji, jezgrovito, tek toliko da se zna, da časopisi neće biti sufinansirani „u skladu sa mišljenjem stručne komisije“. 5529_uis-bogoslovski-casopis-novi-istocnik-index

U nedoumici šta je pisac ovom polurečenicom hteo da nam kaže, pismeno smo se obratili ministru Ivanu Tasovcu, državnom sekretaru Dejanu Ristiću i pomoćniku ministra Ani Vučetić sa zahtevom da nam se pruži uvid u „mišljenje stručne komisije“ (prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Ildiko Erdei, mr Dragan Purešić, dr Vesna Matović, Laslo Vegel). Očekivali smo da dobijemo kakav-takav odgovor šta je „stručnost“ ocenila nulom? Za šta su časopisi kažnjeni? Odgovor nismo dobili, pa zaključujemo da su procenjivanje odoka i presuda s nogu ostali bez zapisa i da bi skrivanje iza floskule „stručno mišljenje“ moglo biti pokušaj da se ćutke, bez ikakvog obrazloženja dostupnog sudu javnosti, zaobiđu a zapravo zbrišu sa spiska dopuštenih jednim udarcem dva časopisa.

Beograd, 2. april 2014

Urednici časopisa Istočnik

Vladeta Jerotić

Đorđe Trifunović

Dragan Stojanović

Bojan Jovanović

Ilija Marić

Petar Jevremović

Božidar Zec

Milutin Petrović

Urednici časopisa Poezija

Borislav Radović

Milutin Petrović

One Response to OBAVEŠTENJE UREDNIKA ČASOPISA ISTOČNIK I POEZIJA