O najvažnijoj sporedno-iritirajućoj stvari – reklami

Filed under: afirmator,broj 0 - mart 2012,društvo |

A DESIGN  FOR A LIFE
Mada deluje kao opšte mesto reći ću i ovo- naše reklame ništa ne valjaju. A zašto  je to tako?  Zašto se zagušite domaćim pivom (sve lošijeg kvaliteta) kad vas domaće reklamne agencije zapljusnu talasima najglupljih reklama u predahu između dve akcije na fudbalskom terenu? Razlog su upravo isprazne reklame koje se slabo kome dopadaju ali koje nam ulaze u već iziritiranu podsvest. Mi, navodno, volimo te reklame, mi obični ljudi, kupujemo ono što nam se prodaje, kupujemo sve više, kompanije zbog tih reklama napreduju a sve na opštu polzu koja, je li, dolazi iz sve većih poreza koje plaćaju. Pravi razlog uspešne prodaje (mada kod većina artikala kupovna moć potrošača opada) nalazi se u nečem sasvim drugom- činjenici da je svaka reklama, bila dobra ili loša- u suštini dobra i da ako ljudima ponavljate jedno te isto po sto puta oni zaboraviti da je to što ste im rekli ponižavajuće za njihovu inteligenciju.
A kako to izgleda u praksi? Tim iz marketinške agencije skupi na kamaru nekoliko ideja, nacrta, kako god, ponudi ih mušteriji. Vajna mušterija, firma čiji se proizvod reklamira, neretko je potpuno nemaštovita, novcem zaslepljena, gramziva osoba koja ne vidi dalje od svog nosa. I, naravno- izabraće najgoru od svih predloženih ideja. Samim tim se sastavlja najjeftinija konstrukcija- najmanje ulaganja-najviše profita,reditelji i glumci koji ne traže previše, guranje proizvoda u prvi plan i eto- to je finalni proizvod, tih dvadeset sekundi agonije iz katodne cevi.
Nije sve samo do naših firmi. Strane firme nam predstavljaju proizvode preko reklama lansiranih u zemljama Istočne Evrope- najviše Slovačkoj. I tu postoji neki marketinški aparthejd- ljudi na Zapadu mogu videti zanimljivi, lepše reklame dok se verovatno smatra da mi na Istoku nismo toliko cerebralno razvijeni pa nam se nudi pojednostavljena pričica i socijalac-produkcija. Ali, taj aparthejd nije ništa u odnosu na onaj koji sami namećemo sebi smatrajući da su naši gledaoci najgori od sve dece i da “zezanje krize” pije vodu. Što reče jedan naš slavni glumac (jeste, i on je snimao reklame):parafraziram:  “Na kraju će u reklami da bude samo jedan ogroman balon iz kojeg će preko zvučnika da trešti: “Pijte piiivo!” I to je to.

Aleksandar Novaković