O književnim nagradama u Srbiji 2014.godine: Meša Selimović se okreće u grobu!

Filed under: afirmator,broj-23-februar-2014,društvo,kritika |

slika3Glasanje je javno, mi smo stara Grčka…

Ovih dana smo svedoci dodeljivanja mnogih književnih nagrada. Čoveku koji piše ili prati književna zbivanja ostaje da se, pošto mu je dosadilo da se smeje istovremeno plačući, začuđuje. Pošto osim prostora koji je dat samom saopštenju žirija čudiocima nedostaje drugi nego da sami traže i nalaze prostor za svoj stav i komentar i međusobnu raspravu – u pomoć pristiže besplatni a ozloglašeni – fejsbuk. Legitimnost književnih konkursa više nije u pitanju, već samo profesionalnost, a nekad čak ni ona ne može pomoći već jedino razum. Čista logika. Osećaj za liričnost. Književna nagrada ,,Meša Selimović’’ dodeljena je Ivanu Negrišorcu (negri, negri…šorcu, šorcu) za zbirku pesama ,,Kamena čtenija’’ (mislim i da u vreme Zaharija Orfelina ovakav naziv ne bi dobio đubretarsku kantu), tačnije podeljena zajedno sa romanom Slobodana Vladušića ,,Mi, izbrisani’’ (Mi, OTPISANI ili ZABORAVLJENI, ili bilo šta što ukazuje na posebnu originalnost i inovativnost u srpskoj kulturi!).

 Obe knjige su, piše Danas, od ovogodišnjeg Velikog žirija (pazite: VELIKOG BRATA) dobile po 15 poena (uz  2 asistencije, 5 skokova i 3 blokade!), a učestvovala su 54 književna kritičara (sve sami Skerlići!), teoretičara i književna istoričara. Čudi me da nisu zvali i ljude iz NASE! Umesto da imamo dva-tri eminetna kritičara, dve-tri pametne glave, par tipova sa književnoistančanim ukusom i umetničkim dojmom, mi imamo veće mladaca i staraca, plenum, kolegijum, šta? Pazite dalje: ,,Ovo je, inače, treći put u istoriji nagrade da je deli dva autora, a prvi put, da je jedna knjiga poezije a druga roman.’’ Treći put u istoriji NBA lige titulu MVP-ija podelila su dva igrača sa istim indeksnim poenima, a prvi put da je jedan centar a drugi bek!

            Da se vratimo na 54 kritičara. To valjda treba da kod nas, posmatrača, stvori utisak o objektivnosti, nepristrasnosti – SINE IRA ET STUDIO. Sine, Irac ti u studiju! ,,Obe knjige su dobile po 15 poena’’, dakle 30 od ukupno 54. A ostalih 24 poena? Šta ćemo sa njima? Ko nam garantuje da neko ko je dobio tri ili pet poena nije istog ili jačeg kvaliteta? Ili – oni nesrećnici za koje je glasao po jedan književni kritičar, možda baš onaj pravi, a ne neki, zalutali profesor književnosti po diplomi a kritičar po izdavačkoj sudelatnosti?! Zar ne bi bilo pravednije da njih 54 daju akademske ocene od 6 do 10 svakom delu pa da se to sve sabira u konačnom?

           I koji je to basnoslovni pesnički rokopis koji se zove ,,Kamena čtenija’’? Dokle će pesničke zbirke sa jeftinometaforskim sintagmatikama koje je još Miljković prozivao pre pedeset godina dobijati najviša priznanja?! KAMENA ČTENIJA? Govorim o većini ,,velikih’’ književnih nagrada u nas. Naslovi tipa ,,Ljušture javnosti’’ nisu interesantni? Ili tipa ,,Dijagnoza’’? To je odviše jasnoi suviše konkretno. Ali zato su ČTENIJA apstraktna. Čist dadaizam! Lično nisam učestvovao u pomenutom konkursu ali zar je bitno i da jesam kad se već unapred zna kakvi će naslovi i ideološke, navodno antiideološke, matrice poneti pehar srpske književne Lige šampiona? Nagrade osvajaju naslovi sastavljeni od sintagmi tipa: VOZOVI NOĆI, TMINE PRAŠINE, NEDOKUČIVO JASTVO,  PROLETELE JESENI i sl. Najbolji dokaz za to je nagrada BRANKO MILJKOVIĆ u Nišu iza koje stoji moj propali i prolupali profesor književnosti a kasnije dekan Sveznajući i Uvekupravujući Goran Maksimović. SENKE STIHOVA,  POLOŽAJNE DUŠE,  IZNAD OBE STRANE OBLAKA, itd. Oprostićete mi na improvizacijama ali to su uglavnom takvi neki naslovi. Skupovi dve reči. Jasnoće i nejasnoće. Savršena simbioza za palanačko uvo. KAMENA ČTENIJA?  KAMENI DOSITEJ?  KAMENA USPAVANKA?

Miloš Ristić

Dosije X srpske kulture

6 Responses to O književnim nagradama u Srbiji 2014.godine: Meša Selimović se okreće u grobu!