Novi junaci gej parade

Filed under: afirmator,broj 06 - sept. 2012,društvo,sindikat |

Piše: Predrag Milojević

Dakle, gej parada ponovo. Sve dosadašnje, one uspele i one koje nisu održane, imale su svoje (anti)heroje. Muvali su se tuda Dačić, Đilas, Amfilohije, izvesni pop Žarko. Ovog puta, ili bar za sada, glavni junak prljave igre koja se svake godine vodi oko održavanja parade je Vladan Glišić iz pokreta Dveri. On već najavljuje opstrukciju ove manifestacije, pravdajući je ni manje ni više nego sprečavanjem skarednosti na beogradskim ulicama. To je jedna strana medalje. Druga bi bilo pitanje – čime to preti ovaj političar? Ima li neku vojsku iza sebe? Ako ima, ko su njeni vojnici, a ko su generali? Jesu li to vojnici partije? Kako se zove ta partija? Dveri. E, pa to je, ipak, politička partija, a ne nekakav spontani narodni pokret, pa stoga od nje kao građani imamo pravo da očekujemo da se ponaša u skladu sa pravilima koja postoje u civilizovanom svetu i da učestvuje u stvaranju demokratskog konsenzusa oko svih društvenih pitanja sa svojim takmacima iz drugih stranaka. To je partija koja je svoje članove kandidovala za parlament, a nije učestvovala u nasilnom ili revolucionarnom obaranju vlasti. U neku (naivnu) ruku, taj parlament finansiramo svi mi, pa imamo pravo da tražimo da nam polažu račune. Ako hoćeš u parlament, znači da se obavezuješ da poštuješ zakone ove zemlje. I za Dveri, kao i za bilo koga drugog, Ustav Srbije mora biti preokupacija. A u njemu stoji i da se mora braniti princip i svačije pravo da iskaže svoje mišljenje. Ne može se Ustav pozivati u pomoć samo onda kada nam to odgovara.

Evo, na primer, obrnimo situaciju. Pretpostavimo da protiv nečega protestvuju monasi, a vlast pošalje tenkove na njih? Na čijoj strani biste bili? Odgovor je skoro nepristojno dati.

Dakle, šta je skarednost na koju se poziva Glišić i koja su njena merila? Da li je to mahanje polnim organima i golim grudima? Možda, ali na plažama širom sveta toga ima u izobilju, pa se niko i ne osvrće. Da li su to seksualni odnosi između osoba istog pola, koji se svakako neće javno desiti, ali se podrazumevaju? Ali, nisu li stari Grci, a posebno intelektualna elita koja se smatra utemeljivačem savremene civilizacije, bili upravo biseksualci? Da li je neumesno i pokazivanje polnog organa Mikelanđelovog Davida, koji je javno izložen u bezbroj kopija u celom svetu? Ne treba zaboraviti da ima i onih koji misle da ovo poslednje jeste skaredno. Osude su stvar vladajućih normi. No, norme mosu biti vladajuće, ali ne moraju nužno biti obavezujuće, pa se ljudi onda i drugačije ponašaju u datim situacijama.

Kad neki protivnik gej skupova kaže da oni mogu to da rade, ali ne mogu to da rade javno, on tvrdi barem dve stvari: da je u Srbiji preovladava zakon jačeg, i drugo, da se javnim nastupom nečega što nam se ne sviđa nanosi uvreda našim verovanjima. Zašto se to misli, nejasno je. Ali, s obzirom da se stvari u savremenom svetu brzo menjaju, trebalo bi imati oprez prema zabranama, jer nije daleko iza nas vreme kada је religija zabranjivana, iako je sloboda veroispovesti bila propisana ustavom.  Socijalizam niko nije odneo revolucijom ili čarobnim štapićem, već se urušio sam od sebe, odlukom KP SSSR da se povuče sa vlasti. Da nije bilo tako, ni danas se ne bi gradile crkve. Dakle, treba braniti princip, a ne njegovo manifestovanje, koje može biti najrazličitije. Mogu protestvovati i organizovati svoje manifestacije pčelari, invalidi, homoseksualci, sindikati, nacionalne manjine, ribolovci, rokeri, pekari, policajci, vodoinstalateri, nezaposleni i svima se to pravo mora omogućiti. U ime toga imali bismo potreban kredibilitet da tražimo više različitih prava za pripadnike srpskog naroda koji su bilo gde u svetu ugroženi. Setimo da su nam Rumuni na kratko vreme blokirali pregovore sa Evropom, jer nisu bili zadovoljni statusom vlaške manjine; istovremeno, najviše prava u svetu kao manjina Srbi imaju upravo u Rumuniji.

Sve ovo Glišić sigurno zna. Međutim, njegova partija nema nikakav ekonomski program, niti rešenje za stotine problema koje nas muče, a malo je falilo da pređu cenzus na izborima. Zato se on napaja integritetom na protivljenju održavanja gej parade, trudeći se da je iskoristi, kao i bilo koji drugi događaj na kome može da sebe predstavi kao jedinog nacionalnog zastupnika, a gurne radikale u još dublju provaliju. Setimo se da su takođe podržali Nikolića u onoj farsi oko tzv. krađe izbora. Bitka koja se ovde vodi je ustvari bitka za izborni cenzus, nema gej parada mnogo veze sa tim. Ako se nešto ljudima na paradi desi, biće to kolaterarna šteta uspona ove političke partije. Ono što Glišić radi, zove se zamlaćivanje naroda. Njegova je želja da postane desničarski junak, pa možemo očekivati da će se u narednom periodu javiti još njemu sličnih, željnih slave sa miniranja ovakvih skupova i gladnih medijske pažnje, a gej parada je idealna prilika da mediji obraćaju pažnju na njih, što inače nije slučaj. Biće tu još mnogo prazne retorike.

3 Responses to Novi junaci gej parade

 1. Kao pripadnik POKRETA Dveri osetio sam potrebu da odgovorim na ovu gomilu neistina i poluistina, koje je u najmanju ruku neoprezno, ako ne i opasno davati preko medija.
  1. Kao prvo, nisam čuo Vladana Glišića da ikome preti, nego najavljuje iskazivanje drugačijeg stava.
  2. Izraz „prljava igra“ mi je nejasan i ne znam kakve veze ima sa nastupima pokreta Dveri. Voleo bih da mi se objasni po čemu je prljava, a po čemu igra, kada je u pitanju Vladan Glišić
  3. Sledeća neistina je da su Dveri partija. I manje upućenim građanima jasno je da je u pitanju pokret (autor teksta bi trebao da zna razliku) koji je od 1999. godine delovao van političkog sistema, a od nedavno se uključio u političku scenu.
  4. Nije tačno da pokret Dveri iskazuje netrpeljivost protiv gej-populacije. Da ste se pre pisanja teksta uputili malo bolje uočili biste da je u pitanju prozivanje gej-lobista, koji paradu organizuju i podržavaju zbog novca i lične koristi, a veliki broj njih čak ni ne pripada toj populaciji.
  5. Takođe, uvideli biste da pokret Dveri ukazuje na ogromnu, nesrazmernu zastupljenost gej-lobista u medijima u odnosu na sve ostale manjinske, ugrožene ili obespravljene grupe u ovoj zemlji (od izbeglica, prognanika, invalida, dece palih boraca, samohranih majki, obolelih od teških bolesti, preko populacije koja je zbog loše državne politike na ivici egzistencije, bez posla, primanja, šanse za zaradu, do žrtava nasilja, uslova života nealbanaca na kosovu, teških uslova života romske populacije u pojedinim naseljima itd). Dakle, ako nekome nije makar čudno zašto se gej-lobisti toliko favorizuju u odnosu na ostale grupe koje takođe (neke u mnogo većoj meri) zaslužuju medijsku pažnju, ili je krajnje neupućen ili zlonameran.
  6. Za vojnike i generale partije nisam čuo do sada, osim u nekim totalitarnim režimima. Nadam se da autor teksta ne smatra da u jednom takvom režimu živimo.
  7. Što se tiče ustava i zakona, upravo oni garantuju iskazivanje drugačijeg mišljenja, kako gej-lobistima, tako i svima koji se sa njihovim idejama ne slažu. To što gej-lobisti dobijaju ogromnu pomoć od brojnih organizacija i institucija iz zemlje i inostranstva da svoje zahteve (ili prohteve) postave u prvi medijski plan, ne znači da sve ostale grupe u ovom društvu moraju sa tim da se slože. Ako neka grupacija smatra da gej-lobisti dobijaju prevelik medijski prostor, u odnosu na svoj broj ili veličinu problema, sasvim legitimno može da se tome usprotivi i da traži da im državni organi pridaju veći značaj, tj. da im mediji poklone više pažnje.
  8. Ovo poređenje sa monasima i tenkovima je bez uporišta u logici. Ne znam kada je država slala tenkove na gej-lobiste
  9. „mahanje polnim organima???“ Plaže širom sveta ne podležu ustavu Republike Srbije, tako da mi nije jasna ni ova vrsta poređenja. Optužujete druge da se drže ustava samo kada im odgovara, a sada ste upravo izneli stav da je sasvim normalno nešto što je skaradno (samo zato što se po nekim plažama širom sveta događa) – a potpuno je protivno zakonima ove zemlje.
  10. Pozivanje na neke istorijske periode je neumesno. U tom slučaju bih ja vama mogao da navedem kanibalizam ili još bolji primer: Prefinjeno evropsko plemstvo se u jednom istorijskom periodu odnosilo prema ljudima kao prema životinjama i odvodilo ih u ropstvo. Na taj način mogao bih da pokušam sa opravdavanjem ropstva. Dakle, nepromišljeno sa vaše strane
  11. Što se tiče Mikelanđelovog davida, shvatite da poredite dve različite kategorije: život i umetnost. To što na slikama Karavađa ima nasilnih scena ne daje nikome za pravo da opravdava nasilje. Još jedno nepromišljeno poređenje
  12. Sistem vladajućih normi u jednom društvu zasnovan je na tradiciji tog društva i nastaje tj. formira se vekovima. Svako veštačko kalemljenje drugih vrednosti koje nisu svojstvene određenom društvu propadalo je zajedno sa ideolozima koji su ga sprovodili (nacizam, fašizam, komunizam, razne diktature itd.). Kada se taj sistem materijalizuje kroz ustav i zakone, on jeste obavezujući.
  13. Ne znam ko je rekao da oni to ne mogu da rade javno. Ja sam čuo stavove da oni ne treba to da propagiraju kao prirodno. Jer je i detetu u prvom razredu jasno kako funkcioniše priroda, odnosno kako se vrste razmnožavaju. Da je suprotno, života na zemlji ne bi bilo.
  14. Poluistina: „Kad neki protivnik gej skupova kaže da oni mogu to da rade, ali ne mogu to da rade javno, on tvrdi barem dve stvari: da je u Srbiji preovladava zakon jačeg, i drugo, da se javnim nastupom nečega što nam se ne sviđa nanosi uvreda našim verovanjima. “ – Upravo je suprotno: 1. U Srbiji ne sme da vlada zakon finasijski moćnijeg (a gej-lobisti su upravo to u odnosu na udruženja invalida npr. ili svih ostalih prethodno nabrijanoih grupa) 2. Neprimereno velikim publcitetom gej-lobista se omalovažavaju, nipodaštavaju i vređaju potrebe i prava svih ostalih grupa kojima je medijska pažnja i državna podrška potrebna.
  15. Princip koji pominjete, upravo je ugrožen načinom koji prethodno pomenut, a većina grupa koje ste nabrojali zajedno nemaju publicitet koliko ga imaju homoseksualci ovih dana.
  16. Opet pokazujete neznanje o temi o kojoj pišete. Da ste se bar malo informisali, znali biste da se porodična šetnja kao izraz protesta protiv gej-parade održava više godina. Dakle, pre nego što su Dveri ušle u politički život Srbije. Samim tim, ona nema nikakve veze sa ekonomskim programom (kojeg Dveri imaju), niti sa prelaskom cenzusa (koje Dveri tvrde da su prešle, a sam postupak o izbornoj krađi dobio je svoj sudski tok).
  Dakle, g. Milojeviću, molim vas pročitajte nešto, pogledajte nešto, informišite se, pre nego što se upustite u bilo kakvu analizu. Na ovaj način više govorite o sebi, nego o gej-paradi, Vladanu Glišiću ili Dverima.

  Далибор
  16. септембра 2012. at 18:03
  Одговори

  • Колико знам, и на Ади у Београду шетају голи људи, а не само по Грчкој, сваки дан сваког лета, па то није скаредно, а подлеже законима Србије. Шта ту има скаредно – видети некоме сисе?

   Драганче
   30. септембра 2012. at 18:52
   Одговори

 2. I drugo, svaki pisac bi trebao da ima razumevanja za ljude koji su drugačiji. Inače, kako bi razumeo šta se dešava ako je večito uz većinu?

  Драганче
  30. септембра 2012. at 18:57
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.