Nova zbirka poezije „MEHANIKA ŽRTVENOG OBREDA“ Stevana Šarčevića

Filed under: 2016,afirmator,broj 50-maj 2016,info |

NaslovnicaZbirku poezije “ MEHANIKA ŽRTVENOG OBREDA “ Stevana Šarčevića u elektronskom obliku možete besplatno skinuti sa sledećih adresa:

https://issuu.com/prozaonline/docs/mehanika

Takođe besplatno knjigu možete skinuti i u sledećim formatima sa SMASHWORDSA:

epub (Apple iBookstore, Sony, Kobo, B&N, Aldiko), Kindle (.mobi), PDF, Sony Reader (LRF), Palm Doc (PDB),

https://www.smashwords.com/books/view/635881

Za one koji preferiraju miris štamparske boje, full print verziju možete naručiti preko Amazona po ceni od 4.72 € na sledećoj adresi:

http://www.amazon.com/dp/1533093954

Stevan Šarčević – MEHANIKA ŽRTVENOG OBREDA (Poezija)

Izdavač: CS Independent Publishing Platform (May, 2016)

ISBN-10: 1533093954

ISBN-13: 978-1533093950

106 strana

Dimenzije: 15.24 x 0.5 x 22.86

 

Opredeljenje za poetski, pesnički ili prozni izraz, ta nedoumica u kojoj se autor Stevan Šarčević nalazio, najzad je razrešena. Srećno po njega, a i nas, čitaoce. Pobedio je pesnik u njemu.

Ponekad se čini ( ubeđenja sam gde će tako ostati i ubuduće) kako još nije postao svestan činjenice da se u poeziji bolje snalazi, bolje izražava, preciznije prenosi ono do čega mu je stalo: osećanja u kojima se nalazi.

Jer, Šarčević ne radi ništa drugo u svom izrazu, bilo u stihu bilo u pričama, do upornog nastojanja da čitaocu prenese ono neopisivo, teško, mučno stanje unutarnje napetosti koje prati svakog osetljivog stvora u nekim teškim momentima.

Zaista ne znam koje to muke pesnika more, nadam se nikakve, nadam se kako je njegova ekspresija plod jake imaginacije, zanosa, ne one stare maksime gde velika nevolja stvara velika dela. Ne poznajem autora, te mi to neznanje dolazi poput blagoslova.

Šarčevićevu zbirku čitao sam kao dramski tekst. Ne kao poeziju. To ostavljam, pesnicima, signalistima, dadaistima, postrenesansim modernistima i inima. Za mene je to monodrama u stihovima.

Šarčevićev junak, „onaj koji pesme peva“, tragičan je u svom sukobu sa samim sobom. Tragični likovi obično imaju sukob sa nekim antagonstom, nekom spoljnom silom oličenom u mnoštvu koje ih ili ne razume ili sprečava u namerama koje gledalac, čitalac podržava. Često to oboje. Šarčevićev lik ima drugačije nevolje, on je u sukobu sa nečim mračnim, neiskazivim, nečim što je izgubio, čemu teži i svestan je kako ga ne može dostići. Da li je to ljubav? Moguće, na to sve pesme ukazuju. Da li je to kontakt sa ženom koja ljubav više ne prepoznaje?

Očaj je stanje nemoći, bespomoćnosti u kojem se pevač nalazi. Namerno govorim „pevač“, ne pesnik, ne Šarčević, jer treba razdvojiti lik pesnika od njegovog poestskog sapatnika. Šarčević tvori predivne slike, ali zna da zapeni u nekom svom gnevu, nekoj svojoj borbi shvatljivoj samo njemu.

On hoda tankom granicom između delovanja i nedelovanja koja jeste očaj, stanje što parališe, čini te nemoćnim i tu vrstu psihičkog potresa koji prožima njegovog junaka prenosi veoma uspešno.

Tihomir Stevanović

 

Knjiga je podeljena u sedam poetskih ciklusa pod nazivima: „O LJUBAVI I ČEŽNJI“ , „GODINA SUŠNIH REČI“, „MRAČNA STRANA LJUBAVI“, „LEGENDE I PREDANJA“, „USPOMENE I OSTALI UZROCI UMIRANJA“, „POBUNE I OSTALE BESMISLICE“ i „NIJE SVE TAKO CRNO“

Stevan Šarčević (Subotica, 1962) je zastupljen u brojnim štampanim i elektronskim publikacijama, objavljenim širom regiona i radio je kao recenzent i urednik za IK „Nova poetika“.

Pored zbirke priča „Dolazak Tame“ (2014), potpisuje zbirke poezije „Na tragu svetlosti“ (2013) i  „Mehanika žrtvenog obreda“(2016 ), te romane „Sam, ispod šljive“ (u kolaboraciji sa Lazarom Janićem, 2013), „Kaurinova kletva“ (2014) i „Kolevkine hronike“ sa Darkom Savićem (2016)