Nikola Dragaš: Šizbori

Filed under: 2014,afirmator,broj-23-februar-2014,satira |

Nikola Dragaš, pančevački umetnik, crpi inspiraciju iz svakodnevnih, tako nam dobro (nažalost) poznatih situacija. Poklanja nam seriju karikatura inspirisanih aktuelnim zbivanjima u zemlji.

Kockanje

Nikola Dragaš (1981), diplomirao je 2004. godine na Višoj politehničkoj školi u Beogradu na smeru za grafički dizajn. Zaposlen je kao grafički dizajner u JP PTT Srbija u Beogradu. Član je ULUPUDS-a i Udruženja karikaturista Srbije-FECO.

Predaja

Bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom i grafičkim dizajnom. Ilustruje dečje knjige i udžbenike. Radove je objavljivao u časopisima i novinama i izlagao u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je za karikaturu, ilustraciju i grafički dizajn.

Predizborni cirkus

Za rad na karikaturi, pored osnovnog talenta i znanja, potrebna je nadogradnja u širem obrazovanju, kaže Dragaš. Pored rada na ilustracijama i grafičkom dizajnu, nije mu bilo teško da se odluči za karikaturu.

Senka

– To je u stvari, neki jezik kojim ja govorim, u suštini, crtam ono što vidim. Neko sedne u kafanu i tamo se objasni i ispriča, a ja jednostavno ono što mislim predstavim kroz karikaturu, kaže Dragaš.

Sipak

– Što se tiče ovog vremena u kojem živimo, savršeno je za karikaturu. Vreme je u suštini teško, jer sve je manje štampanih medija koji karikaturu objavljuju. Ipak, ovo je vreme savršeno za njeno nastajanje, naglašava Dragaš.

Spasenje

Izvori: http://webarena.rs/nikola-dragas-sizbori

http://rtvpancevo.rs/Vesti/Kultura/dragaeva-izloba-karikatura-u-domu-omladine.html