Nebeska Srbija

Filed under: afirmator,broj 12 - mart 2013,društvo |

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiše: Zoran S. Pijević

Smrt mlade Danice Ćirković (dvadeset četiri ) iz Kragujevca, za koju njeni roditelji nisu uspeli da sakupe dovoljno novca da otputuje u Zagreb gde bi se izvršila transplatacija srca i tako produžio ovaj mladi zivot. Uzalud je njena porodica molila da joj država pomogne, da bi premostili iznos od osamnaest hiljada evra, jer su oni pre toga sakupili oko sto dvanaest hiljada. Na žalost ,,Nebeska Srbija“, nije htela da čuje taj vapaj i jedan mladi život se ugasio. Danica je sahranjena, a i priča o humanom društvu koje hoće u društvo evropskih naroda.
U istom trenutku kada se ,,Konstantinovim anđelima,, isplaćuje svota od više stotina hiljada evra, a sve u cilju podizanja nivoa kulture i buđenja kulturne svesti kod običnog građanina, taj teški ,,misionarski,, posao dodeljen je proverenim ljudima, provera je izvršena ,,odozgo,, lično veliki Anunaki je obavio taj posao. A sve u ime kulture i još po nečeg, da se nađe, kad treba, za ne daj bože. I da se zna u ispravnost odluke ne treba da se sumnja.
Da se razumemo nisam protiv toga da se daju finansijska sredstva i sva druga. Kultura je neophodna kao vazduh. Ali da to bude pravilno raspoređeno i u skladu sa stanjem i vremenom u kojem se nalazimo i živimo. Kao pisac i pesnik, član književnog društva Kosova i Metohije, znam da je u ovom trenutku a i unazad više godina ta raspodela smešna priča i da mnogi projekti pisanebreči čekaju neko novo vreme i prilike. O mladim piscima da i ne govorim jer su usmereni  na traganje za sponzorima i ljude dobre volje, da bi dobili neku hiljadarku, kako bi skupili za objavljivanje svojih rukopisa. Dakle o zalaganju za kulturu ovde nema mesta.I još je toliko mnogo primera gde će se svakom normalnom čoveku dići kosa na glavi npr: izrade sajtova od više desetina hiljada evra, propalih projekata od ,,opšteg društvenog dobra,, ali uspešnih za pojedince. Sve u smislu poboljšanja demokratije, za neupućene „demos kratos“ znači vladavinu naroda što ovde nema nikakve veze. Samo da se od svega ovoga odvojilo po malo, ovaj mladi život bi bio spašen. Danica je nažalost otišla zauvek, a ,,nebeska Srbija,, – gde je ona? Gde je? Gledajući sa prozora svoga stana, armiju gladnih što se smenjuje na par kontejnera  svakoga dana u potrazi za parčetom buđavog hleba. Njih aflatoksin ne brine!  Ej Srbijo među šljivama. Naravno, tiče ih se ako nedaj bože zagusti. Kliknuće: ,,otadžbina te zove! I svi će dobiti po veknu hleba i flašu mineralne vode Knjaz Miloš da se nađe za žedne duše. Oni koji budu zaslužili sojim životom biće uvršćeni u ,,nebeski narod“, odmah tu sa desne strane do hazarskog. A oni koji prežive ? E to je njihov problem. Ili možda poverenika indijanskih pitanja(raseljeni sa Kosova i Metohije). U tu kategoriju i sam spadam. Dok ovo pišem tamo neki sekretar, drznuo se da obelodani kako nam krave ne isporučuju ispravno mleko dok se ja ubih objašnjavajući da je mleko najvažnije za mladi organizam. I da je naša  hrana, voda, vazduh, pamet i lepota neprikosnovena. I da se svoja zemlja mora voleti, pričam a deca me gledaju nekako drugačije – da li ona to sumnjaju u moju priču – pitam se? Dakle, ja verujem da je naše mleko ispravno i da nam radijacija ne može ništa i da smo otporni na sve, verujem… Ali ipak da se odvojilo nešto malo od neke jagnjeće brigade, nekog whiskey-a, neke dnevnice isplaćene i evrima sa nepotrebnih putovanja sa kojih je sve odavno sažvakano i obezbojeno, Danicin život bi bio produžen a i mnogih drugih koji su u istoj situaciji bili. Okrečila bi se neka škola, popravila neka klackalica u obdaništu. A ne samo da naši ,,Senatori“ trčkaju za EU predstavnicima ,drže ih za skut i ljube u …ruku, da bi im napravili koju česmu dole na jugu uz prugu i da na njoj okače natpis EU donations. Vostani Serbije, zašto si zaspala ?

Da izađemo iz ovog začaranog kruga, iz ove zone sumraka kojoj se ne nazire kraja.
Umalo da zaboravim, i ja imam neke kulturne projekte, ali nemoj da mi se neko slučajno javi sa ponudom ispod 50.000 eura!
Evo o čemu se radi:
Rukopis, pesme: Prelaz 50.000 eura!
Rukopis, pesme: Ptice u njedrima 65.000 eura!
Srdačan pozdrav!

Zoran S. Piljević
Taj je pisao!