NE PUCAJ U BOGATAŠA – UZMI MU SVE PARE!

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo |

 

300334_vujic01rasfoto-aleksandar-stankovic_f

Vidoje Vujić, vlasnik firme

Bezobzirnost i samoživost kapitalista je bezgranična. Misle, ako im radnici ikad padaju na pamet, da su njihovi „potčinjeni“ autodestruktivni. Uništavaće se alkoholom, lošom hranom, međusobnim zađevicama, štrajkovati glađu, seći i jesti svoje prste. Ali, uzvratiti neće. U Valjevu se dogodilo ono čemu se nisu nadali.

Radnik S.M. (56) , koji je radio u fabrici „Vujić“ u Valjevu ranio je, pucajući mu u butinu, zamenika genralnog direktora Radoslava Nenadovića (41). Razlog? Dve godine nije primio platu. Motivi za ovaj čin su jasni – očaj, besparica, iznurenost (S.M. je često radio dve smene), potpuno beznađe. Nenadović se oporavlja od ranjavanja, S.M. je u zatvoru. Priča je završena. Naizgled. Istina je da nije završena za one kojih se najviše tiče – za radnike ali i za poslodavce.

Računica je jednostavna – srpski radnici nemaju dovoljno novca da plaćaju članstvo u sindikatu koji će im, ako odu u štrajk, kao što je s britanskim kolegama slučaj, uplaćivati 80 % plate. Veliki štrajk tj. marš radnika na Vladu, ne može trajati dugo. Nema klasne solidarnosti u prestonici (kao i u ostatku zemlje), nema novca u kasama. Može se izdržati par dana na sendvičima i vodi ali, svaki dan demonstracija košta Boga oca osiromašene sindikate . Jednostavnije je uzeti pištolj i tražiti svoja  prava.

Ovakvo rešenje je ekstremno. Rizično. Autodestruktivno. Ali, šta vam preostaje? Zakoni ne štite sindikalna prava. Oni su tu da zaštite kapitaliste. Koji će navodno tako profitirati ako svi budu pokorni. Koji će posle platiti veliki porez. Koji će posle ići u državnu kasu. Koji će država pravilno rasporediti. Od kojeg ćemo svi imati koristi. Koji će, indirektno, pomoći porodicama radnika jer će država imati pare za njihovo socijalno, zdravstveno. Koji će, opet, biti neophodan za školovanje radničke dece. Koja će, kao siromašna, imati jednake šanse da uspeju kao deca bogatih jer će se školovati na državnim fakultetima. Koja će, kao i svi siroti, naslediti zemlju i neće otići u inostranstvo.  Kao.

CIVILIZACIJSKI ISKORAK

U  svetu koji postoj izvan demokratskih bajki za odraslu decu, situacija je sledeća. Srbija je Las Vegas u kojoj kuća, tj. bogati, uvek dobijaju a ostali, sitni kockari, bankrotiraju. Novac nikad neće stići na pravo mesto. Taj, poreski, ako ga i bude. Nismo niti ćemo u ovakvoj zemlji ikad biti ravnopravni. Štaviše, s vremenom smo sve raslojeniji i podeljeniji. I, sve manje nam je stalo. S.M. je, povukavši oroz, uništio samog sebe  na više nivoa: za društvo je kriminalac, za kapitaliste je terorista, za njegove kolege pa…daleko od heroja. U najboljem slučaju, neuračunljiv.

Ali, šta je drugo mogao da uradi? Koji mu je izbor dalo ovo društvo? Mogao je da da otkaz i da potraži posao drugde. Gde bi ga primili sa 56 godina? Danas je on usamljen čovek, možda i najusamljeniji u Srbiji. Apartan slučaj. Ono što vlasti ne shvataju, baš kao i krvopije koje sebe nazivaju biznismenima, je da S.M. neće dugo biti sam. I da će doći trenutak kad će i drugi radnici početi da prave da parafraziram pisca Nikolaidisa „civilizacijski iskorak“ i oružjem traže svoja prava jer je to za njih jedini način. Ili će, na kraju krajeva, biti potpuno ravnodušni prema očaju, gladi, odsustvu perspektive i želeti samo jedno – da ubiju onog ko ih je doveo u takvu poziciju.  

Ono što će uslediti neće biti revolucija već nasilje, osvetničko nasilje bez kraja i konca. Na čijim će rukama biti više krvi? Ne znam ali je sigurno to da će nehuman, eksploatarski, ciničan odnos „kontroverznih biznismena“ , kao i države koja im služi, dovesti pre ili kasnije do krvave odmazde i , možda, formiranja naoružanih grupa po uzoru na „Crvene brigade“. Ma koliko ta apokaliptična slika delovala daleko ona je mnogo bliža nego što verujete. Feed the world – starve the rich!

 

Aleksandar Novaković

One Response to NE PUCAJ U BOGATAŠA – UZMI MU SVE PARE!