Народни музеј у Београду

Filed under: afirmator,broj-22-januar-2014,vizuelne umetnosti |

narodni-muzej-328585176-49818Народни музеј  се налази у центру Београда, на главном градском тргу, Тргу Републике. До музеја можете лако стићи сопственим или градским превозом.

_______________________________

Трг Републике 1а
Стари Град
11000 Београд
Србија

10.00 – 17.00 Уторак
10.00 – 17.00 Среда
12.00 – 20.00 Четвртак
10.00 – 17.00 Петак
12.00 – 20.00 Субота
10.00 – 14.00 Недеља
Понедељком је музеј затворен за посете.

100 динара за одрасле посетиоце
50 динара за децу и студенте
Улаз је бесплатан за децу предшколског узраста, особе са инвалидитетом и њихову пратњу, ученике уметничких школа, студенте Филозофског, Архитектонског и уметничких факултета, као и за колеге са ICOM картицом. Улаз је бесплатан током реализације едукативних програма за децу и одрасле (стручна вођења, радионице…). Недељом је улаз бесплатан за све посетиоце.

 

Подржите Народни музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Друштво пријатеља или Клуб сарадника Народног музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, купујемо археолошке предмете и уметничка дела, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, побољшамо истраживања и развијамо своје едукативне програме.

 

Народни музеј током новогодишњих празника неће радити 1, 6. и 7. јануара 2014. године. Током осталих дана празника радно време биће уобичајено.
У четвртак 2. јануара заинтересованима се пружа још једна могућност да погледају оригинално Мирослављево јеванђеље у оквиру изложбе Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова. Тог дана биће такође изложена и два примерка фототипског издања Мирослављевог јеванђеља.
Следећег четвртка, 9. јануара, музејски саветник и аутор изложбе Јован Бијелић. Из ризнице Народног музеја, Љубица Миљковић одржаће ауторско вођење кроз изложбу у атријуму Народног музеја у Београду. То ће бити посебна прилика да се непосредно од нашег врсног стручњака и дугогодишњег кустоса Збирке југословенског сликарства 20. века пред свим радовима Јована Бијелића које чува Народни музеј, чује жива реч о овом великану српске модерне уметности.
Позивамо вас да празничне дане употпуните посетом изложби Народног музеја и од срца вам честитамо нову 2014. годину.

 

У једном тренутку, било да су смештени у модерним или историјским здањима, већина музеја суочава се с потребом реконструкције, као последицом пропадања објекта, проблема сигурности и очувања збирки (услови чувања и излагања), или с тим да су програми (активности) и збирке прерасли постојеће просторе, односно да је потребно променити поставку и укључити нове начине комуницирања с публиком.
Народни музеј је са све три групе проблема суочен већ више од три деценије, посебно од 1990-тих. Основна потреба је да се реконструкцијом и доградњoм створе услови – на основу важећих светских професионалних стандарда – за трајно чување и савремену презентацију културних добара, односно функционално, организационо и техничко осавремењивање објекта и креирање додатног простора за основне делатности, посебно излагање и комуникацију с публиком. Главни циљ је трансформација музеја и промена наратива поставке.
Стање зграде Народног музеја, стање инсталација и опреме, обим неопходних захвата, намена објекта и строги стандарди превентивне заштите културних добара, не дозвољавају други приступ осим радикалног – комплетна реконструкција, адаптација и доградња објекта.
Услов за почетак радова на градњи, адаптацији и реконструкцији Народног музеја, с обзиром на обим и технолошки процес послова, јесте привремено измештање фондова, због безбедности и сигурности културних добара, као и запослених Музеја. Потребан простор за привремени смештај подразумева посебан, специјализован простор за смештај и чување уметничко-историјских дела, и радни простор запослених, са конзерваторским радионицама.

 

СРЕЋАН БОЖИЋ!

ХРИСТОС СЕ РОДИ!