MULTIFUNKCIONALNA

Filed under: afirmator,broj 18 - septembar 2013,satira |

images„Ti si stvarno jedna multifunkcionalna žena! Kako sve to stigneš, posao, porodica, hor, pisanje, quilling?”.

„Pa eto,  svuda me ima. Ko, bože me prosti,  mirođija”.

Samo se po neki put pitam da li je to prednost ili mana. To je verovatno posledica moje višestruke ličnosti. Za nekoga ko je dupli blizanac u horoskopu, možete zamisliti žurku koja se odigrava u glavi. Taman mislim da ću  imati malo mira, kad se jedan od blizanaca uzvrpolji, sa željom da postavi kobno pitanje. Onda ja pokušavam da ga osujetim u svojim nameram.

„Ne, ne, nemoj. Molim te! Ne misli, ne misli, ne misli. Ma ćuti bre što si takav? “

Al pitanje se ipak otme kontroli i pobegne.

„Šta ćemo sad raditi?”

O ne, evo kreću i ostali.

„Mogli bismo malo pevati”, predloži jedan.

„Ma kako da ne. A ko će onaj silni veš opeglati?”, ubacuje se drugi.

„Pusti bre veš, vidi kakve su tropske vrućine, peglaće se kad preladi. Ajde da quillingujemo”, nadovezuje se treći.

„Onda će porodica pocrkati od gladi. Opet nema ručka”, savesno se ubacuje četvrti.

„Denika, šta ćeš kuvati?”, ovo nije bio blizanac, već moj muž.

„Ne znam, nisam još odlučila, gledam Bouns. E baš me zanima u šta će sad da gledaju, leš im se skroz raspao. A vas četvoro tiše malo, ne mogu da se koncentrišem!”.

I tako se svakodnevno odvijaju multidisciplinarni pregovori u mojoj glavi. E a onda kad se pređe sa reči na dela, često sebe nađem u situaciji da ne znam “Jel sam došla, il sam pošla”. To je jedna od posledica multifunkcionalnosti. Druga posledica se očitava u činjenici da što više informacija ulazi u glavi, nešto mora i da izađe. Problem je i u godini proizvodnje. Čini mi se da mi sistem biva sve porozniji, pa mi informacije počinju malo i da curkaju na sve strane i to sve brže i brže. Tako ja postavim pitanje mužu, okrenem se i nastavim da rešavam problem u svetu, ručak za sutra, domaće zadatke, hop, hop samo jedan mali upload na fejs i…

„Denika šta si me malopre pitala?”, pita moj muž i vraća me iz svemirskih prostranstava na zemlju.

„Nemam pojma, što nisi pazio”, odgovaram ja i vraćam se svom svemiru.

Verovatno, zbog tog mog svemira, zabranjeno mi je da u toku velikog spremanja premeštam stvari. Posle više niko ništa ne može da nađe, a ako se kojim slučajem okrenu prema meni sa znakom pitanja u očima, dobiju samo nevini osmeh Mona Lize, uz srkutanje kafice. Oni najuporniji, kojima je baš krava stala na rep da pronađu traženi objekat, preporučujem epizode „Potraga za blagom”, “Arheološka iskopavanja I, II”, “Otkrivanje Atlantide” i slične emisije edukativnog karaktera. Ja stvarno ne znam zašto se oni ljute. Ja ih stalno podsećam kako smo se ono onomad siiiilno obradovali, kad smo pronašli onu jednu stvar, koja nam je baš trebala pre neku godinu.

Ovaj odliv mojih sivih ćelijica moja porodica ume obilato i da koristi, obično uz rečenicu:

Ma kako se ne sećaš, pa rekao/la sam ti pre neki dan”.

„Tada ja, žmirkajući i uz korišćenje interplanetarnih moći čitanja misli, pokušavam da doprem do njihovih mozgova i shvatim da li me opet farbaju. Žmirkaju i oni sa one strane, pa se tako odmeravamo kao u kaubojskim filmovima i čekamo kome će prvom kapljuca znoja da sklizne niz čelo. Naravno, ja prva popustim, ali časti mi, jednom ću im se osvetiti. Kad mi se sledeći put budu obratili sa:

„Denika gladni smo, žedni smo, treba nam to i to,…”, ja ću ih pitati “A ko ste vi?”

Ma neću, šalim se. Oni su moj oslonac i podrška, zbog kojih moja multifunkcionalnost i dolazi do izražaja. Oni su ti, koji mojim blizancima dozvoljavaju da se razmašu u mašti i uživaju u slobodi. Bez njih, moja multifunkcionalnost ne bi imala smisla.

Danijela Milosavljević

2 Responses to MULTIFUNKCIONALNA