Milan B. Popović: Ne šminkam realnost!

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,intervju |

Pesnik, novinar, publicista, kolumnista i kritičar, Milan B. Popović uporno i bez predaha krči sebi put kroz domaću književnu scenu. Zapažen kao autor, ali i kao kritičar, u poslednje vreme naročito kao priređivač muzičkog CD-a, „Vreme brutalnih dobronamernika“, Milan ne miruje. Piše, smišlja, planira – šta – otkriće nam u ovom intervjuu.

A: Radite kao novinar. Koliko je to zahtevan i stresan posao?

MBP: To je pre svega odgovoran posao. Javno iskazana tj. javno napisana i objavljena reč ima posebnu težinu i to treba uvek imati na umu. Novinar i mediji imaju tu moć da kreiraju javno mnjenje.

A: Možete li podeliti sa nama neka svoja iskustva?

MBP: Ja sam slobodni novinar iako sam i član Udruženja novinara Srbije. Prvu muzičku CD recenziju objavio sam 1994. godine u magazinu „Rocks”. Tada je urednik tog magazina bio legendarni rok prvoborac novinar i slikar, David Vartabedijan. Kasnije su to bili razni mesečnici, nedeljnici, uglavnom muzički i kulturni web magazini i dnevni listovi. Lepo je raditi ono u čemu uživate i tome se predajete sto procentno.

A: U kojim se sve časopisima mogu naći Vaši tekstovi?

MBP: Trenutno aktivno pišem u beogradskim dnevnim novinama „Blic” i nedeljniku „Novi magazin” u Srbiji, kao i u dnevnim novinama „Dan” u Crnoj Gori.

A: O čemu najradije pišete?

MBP: Kultura je polje mojeg interesovanja i delovanja. Rado pišem i kolumne (dnevne novine „Pravda”).

A: Bavite li se samo domaćom scenom ili pokrivate i region?

MBP: Pokrivam region, sa posebnim zadovoljstvom i izrazitom pažnjom.

A: Imate četiri objavljene zbirke pesama iza sebe. Zašto ni jedna nije predstavljena na klasičnoj književnoj promociji?

MBP: Zato što ja to nisam hteo. Dovoljno uživam u gostovanjima na radio stanicama, TV emisijama, web portalima i štampi, i sasvim se dobro osećam i tako mi prija. Svaki dodatni napor oko same eventualne organizacije klasične promocije bi zahtevao moje višestruko angažovanje, a tada se ne osećam dovoljno udobno, te se ni ne upuštam u takve akcije. Pored toga, mislim da su i pomalo besmislene u moru sličnih ili istovetnih.

A: Prve tri zbirke su povezane, dok četvrta čini svojevrsni „izlet“. Možete li nam objasniti zašto?

Vreme brutalnih dobronamernika-omot CD kompilacije

MBP: Hteo sam da napravim zaokret u svojoj pesničkoj karijeri i da se ne ponavljam tematski i energetski, što se ispostavilo kao dobar potez. Bio sam pomalo sumničav i nesiguran u to, dok sam pisao samu knjigu, mada su me najbliži prijatelji uveravali da je baš takva knjiga, „Na kori integralnog hleba i olovci”, veoma efektan i pravi potez.  Bili su u pravu. Čak mogu reći da je mnogima koji su je čitali, ta moja četvrta knjiga bila najpristupačnija i veoma satirična i duhovita, što apsolutno niko nije očekivao od mene.

A: Čemu najviše poklanjate pažnje pri pisanju?

MBP: Iskrenosti u pisanju stihova. Ja tako komuniciram sa čitaocima. Povratna reakcija čitalačke publike mi je najbitnija. Cenim i stručni kritički sud.

A: Kako pobeđujete blokadu?

MBP: Talasima nove inspiracije i diktatom podsvesti.

A: „Jedino što može da nas spase je ljubav.“ Slažete li se sa ovom Hamvaševom mišlju? Zašto pesnici danas sve manje pevaju o ljubavi?

MBP: Zato što živimo u grubom, surovom, materijalističkom i bezosećajnom vremenu, o kojem sam ja pisao u svojoj drugoj knjizi „Vreme brutalnih dobronamernika”.

A: O čemu Vi pevate u svojim pesmama?

MBP: O životu, o međuljudskim odnosima, o međufamilijarnim i međukolegijalnim odnosima, o emotivnim iskustvima. Ne šminkam realnost!

A: Ne mogu a da se ne osvrnem na muzički CD koji ste priredili 2010. godine. Osamnaest rok i metal sastava komponovalo je muziku i odpevalo osamnaest pesama iz Vaše knjige „Vreme brutalnih dobronamernika“. CD je bio pristojno propraćen u medijima. Prija li Vam ta pažnja?

MBP: Naravno da mi prija. Taj CD je rađen kao promocija savremene poezije i nove gitarske muzike. Odlične su reakcije na numere sa tog diska, čak i sada, posle skoro 3 godine od objavljivanja 1.300 primeraka, profesionalnih CD izdanja. Svi oni su podeljeni besplatno, poklonjeni rok i metal fanovima u regionu. Sada se taj CD može besplatno skinuti sa mog sajta www.MolitvaTetoviranogSrca.com, sajta koji je idejno osmislio i realizovao fantastični web dizajner, gospodin Goran Kostić iz Beograda, „Web Ogi”.

A: Koliko se sećam rad na muzičkom CD-u trajao je više od dve godine. Da li biste se danas upustili u sličan poduhvat?

MBP: Da, naravno.

A: Planirate li saradnju sa još nekim muzičarima u Srbiji i (možda) šire? Možemo li od Vas da očekujemo novu CD kompilaciju?

MBP: Planiram da ovaj već postojeći CD promovišem aktivno do kraja 2013. godine, a da u 2014. godinu uđem sa potpuno novim CD projektom, ovoga puta žanrovski drugačijim.

A: Zna li se već sada šta od Vas možemo da očekujemo na književnom planu sledeće godine?

MBP: Ja već imam gotovu, napisanu zbirku sa nekih 70 pesama, ali će njeno objavljivanje sačekati dolazak na red za objavljivanje. Trenutno su moje preokupacije usmerene na CD kompilacije sa muzičarima koji su komponovali ili će tek komponovati muziku i aranžmane na stihove iz mojih knjiga pesama.

Razgovor vodila:

Tamara Lujak