Mića M. Tumarić: GLAS NARODA

Filed under: 2014,afirmator,broj-32-novembar-2014,satira |

73359774_TOLPA___1000Bem ti, da ti bem demokratiju!

Demokratija je opasna! Zajebana tvorevina. Naročito za narod. Mnogo, brate. Opijum je to za široke narodne mase. Ume da zavede kao loše mlado vino. Posle boli glava, boli glava, boli glava…

Bem ti loše vino!

Jedna od najvažnijih tekovina demokratije su izbori i, naravno, glasanje. A tek je to danas velika prevara! Bar na ovim nebeskim prostorima.

Bem ti glasanje!

Sakupe se političari i skrpe stranku. Levo-desnu. Onda idu na izbore. Narod glasa. Za njih, naravno. Ne za sebe. Uvek za druge, tobož svoje predstavnike.

Bem ti izbore!

Političari, kurve od zanata, u vreme izbora kume i mole narod. Kažu da im je glas narodа glas boga. Čim kampanja prođe, sve zaborave. Za narod ih zaboli ona stvar što se ne tura u knjige.

Bem ti političare!

I zašto narod glasa? Da njihovim predstavnicima, sve funkcionerima, bude bolje. Da imaju mekšu fotelju. Prostraniji kabinet. Važniju funkciju. Veću platu. Skuplji automobil. Bolji standard. Lepšu švalerku.

Bem ti funkcionere!

Šta narod, zapravo, dobija od demokratije? Pravo glasa, koje ne vredi ni pišljiva boba. Niko mu ne plaća za glasanje. Ni dinar, ni evrocent. Zašto političke partije lepo ne izađu pred narod. Sa ponudom. Javnom. Pa ko da više. Narod bi glasao za najvredniju ponudu. Ne kao sada, za džaba. Za prazna obećanja.

Bem ti obećanja!

Kada bi političari i stranke plaćali glasove, onda narodu ne bi bilo krivo što se decenijama ne skidaju sa vlasti. Što zapošljavaju rođake preko veze. Što kradu i lažu. Što se enormno bogate.

Bem ti bogataše!

Glasovima se, doduše, trguje. Ali tek posle izbora. U parlamentu. Po kafanama. Kabinetima… Kada je narod već za džabaka glasao za izbor poslanika. Stranke i poslanici, mada im je moral klimav kao babin zub, odjednom postaju preskupa roba.

Bem ti poslanike!

Javnom kupovinom građanskih glasova bar deo državnog budžeta pripao bi glasačima. Tojest narodu. Ovako se samo političari bogate i bahate. Na račun besplatnog glasanja narodnog.

Bem ti narod!