MEDIALA – ZLATNO DOBA

Filed under: afirmator,broj 14 - maj 2013,vizuelne umetnosti |

 

tanjug Tanja Valic 

 

 

Već je vreme da se nad bespućem postave putokazi. Razbijeno je davno usitnjeno. Mediala kao feniks uskrsava iz pepela.“

Miro Glavurtić

 

MEDIALA- zlatno doba“ naslov je izložbe otvorene 26.04. u Galeriji Hexalab i obuhvata dela članova ove umetničke grupe nastala između 1953 – 1963.godine. Iako je ideja autora izložbe da se „zlatno doba“ iz naslova odnosi na samu grupu i određeni period u kome je ona u svojim ostvarenjima dosegla najviši nivo u predstavljanju svojih vizija i težnji, nemoguće je ne staviti i ne posmatrati taj termin u širem kontekstu. Odnosno, čitav ovaj period spoznaje, stvaranja i otelovljenja nekih viših svera postojanja u okviru slikarskog polja, označiti kao „zlatno doba“ novije istorije umetnost. Doba kada je Beograd stigao, nakon gotovo veka kašnjenja za evropskim kulturnim i umetničkim diskursom, i bio ravnopravan najrazvijenijim umetničkim centrima, poput, recimo, Pariza.

Brojna poseta već na samom otvaranju može da posluži kao jedna vrsta potvrde takvom razmišljanju. Želja novih generacija da se približe vremenu kada je Beograd bio „tajni centar sveta“ i/ili „treći Rim“, sve ono čemu danas težimo na svim poljima, ne samo u umetnosti, a nešto je što smo nekada imali. Vizija sveta kakvu su imali medialci bila je proročka i vesnička, i to je i čini nama bliskom. Stigla je ta budućnost u koju su oni transponovali prošlost u kojoj su tragali za celovitom, integralnom slikom sveta. Težnje savremenog čoveka ovih, naših, prostora, da pomiri emociju i razum, imaginaciju sa realnošću koja ga okružuje, ono nametnuto sa intimnim željama, da nasleđene ideale sačuva i uklopi u spostvenu projekciju idealnog, prepoznaje se i u slikama nastalim pre pola veka. Oni su se, pre nas danas, vraćali u istoriju tražeći u njoj idealne delove, pojedinosti stvorene od strane velikih majstora slikarstva, mitologije, metafizike i alhemije, koje su uklapali i koje s odgovarale celokupnoj fantastičnoj slici koju su kreirali. Poigravajući se sa činjencama, sakralizovali su tradiciju i prošlost stvarajući nadrealne kompozicije sjedinjavajući suprotnosti- red i haos, svetlost i tamu, med i alu

IZLOŽBA ZLATNO DOBA MEDIALE

Nezahvalno je odrediti i prosuditi da li su oni bili ispred svog vremena ili mi već pola veka stojimo u mestu i danas gledamo svoje neizmenjene odraze u tim slikama. Sa druge strane mora da postoji razlog zašto im se baš sada sa tolikim žarom vraćamo. Skloni smo da nepoznato objašnjavamo čudima, a da strahove za budućnost krijemo u glorifikovanim događajima daleke prošlosti, tako živeći u zamišljenom svetu hrabrosti dok smo, paradoksalno, u strahu da tragamo za znanjem koje nam je potrebno kako bi stvorili novo „zlatno doba“. Živ je samo osećaj da slike medialaca govore umesto nas i tako oslobađaju tereta da je neko nešto prečutao. Nema iskrivljenog pogleda i manipulisanja, dok ih gledamo jasno nam je u kom trenutku smo stali, zaustavili se. Posmatrano kulturno-istorijski, veliko nam je nasleđe ostavljeno i kao najvrednije treba podvući da je dobro da imamo čemu da se vratimo.

2013-04-27-1367064260

Jezgro pokreta činili su Leonid Šejka i Miro Glavurtić koji su svojim tekstovima i stvorili uporište ideologije kojom se vodila čitava grupa koju su činili Siniša Vuković, Olja Ivanjicki, Dado Đurić, Uroš Tošković, Milovan Vidak, Milić od Mačve, Svetozar Samurović, Vladimir Veličković i Ljuba Popović. Delovali su kao prepoznatljiva grupa, a opet nisu izgubili ništa od individualnosti, svi sa svojim personalnim, specifičnim i prepoznatljivim slikarskim izrazom. U ovom naznačenom desetogodišnjem periodu, iz kog su dela koja čine izložbu, stvarali su umetnost punu različite simbolike, idealne renesansne perspektive sa nadrealnim predmetima, predelima i pejzažima, koji slično avangardnom pokretu- magijskom realizmu, stvaraju utisak metafizičke usamljenosti. Često teške, tamne i teskobne, referiraju na spoj neprolaznog, nauke i metafizike sa jedne strane i temporalnih, životnih stvari sa druge. Portreti Glavurtića, Popovića, Dade Đurića i Toškovića, ludi starci i fetusi Vlade Veličkovića, opusteli predeli i pespektiva Vukovića, Vidaka, Olje Ivanjicki, pejzaži i tradicija Milića od Mačve, svi oslikavaju težnje, želje i tendencije koje su negovali i okvire u kojima su se kretali, predstavljajući, svako na svoj način, idelano središte i težište za kojim su tragali. U svakom od izloženih dela prepoznajemo simboliku koja nas upućuje na prolaznost svega materijalnog i ovozemaljskog, pronalazimo jasna ukazivanja i reference na smrt. Smrt kao konačnost koja u ovim delima ne treba da bude doživljena i shvaćena kao nešto morbidno, nego u skladu sa idejom ovih umetnika koji su smrt stavljali u službu slavljenja života.

IZLOŽBA ZLATNO DOBA MEDIALE

 

„Saznajem onoliko koliko volim“

Sv. Avgustin

  Milana Petrović

 

Izložba MEDIALA – Zlatno doba će biti otvorena od 26.aprila, galerija HEXALAB, Njegoševa 5. Izložba se organizuje povodom pedesetpete godišnjice od održavanja prve izložbe, ovog značajnog umetničkog pokreta druge polovine XX veka u tadašnjoj Jugoslaviji. Izložba će biti otvorena do nedelje 19.maja.

Zvanično obaveštenje Hexalab-a