Mario Lovreković: DNO

Filed under: 2017,afirmator,arhiva,broj 64 - jul 2017,sf / horor |

imagesessŠto sam više težio ka dnu, to me dno brže sustizalo. Oprostio sam se od smisla, od života u bajkovitim ovojnicama, ružičastim sanjarijama. Usvojio sam pomaknuće života prema natrag, odlučio sam završiti napetost življenja, sirovo, kako i priliči onome koji na smrt gleda kao na blagoslov. Načina mi nije nedostajalo, nisam tašt, niti poseban, stoga nisam trošio vrijeme na pripremu vlastitog kraja. Samo sam čekao na prvo što naiđe. Da me ubije.

 

I čekao sam, zadrt i staložen, siguran u uspjeh – moguće prvi u životu – odnosno smrt. Zatvorio sam se u škrinju od ledenog praha, u hladno tkivo koje je preostalo u meni, sutkinju koju na kraju neću poljubiti u usta. Tresao sam se, osjećao sam njezin dodir, mada me na pogrešan način doticala. Htio sam da me do kraja ohladi, međutim ona je ostala na čudnoj temperaturi preživljavanja. Ranjavala je moje živuće truplo, bez potrebe, a samo ga je trebala uništiti. Dokrajčiti. Bez suza, bez pitanja, samo sjesti na njegov dušnik i ugušiti ga.

 

Sutkinja je pala, hladnoća se izgubila, opet sam se pronašao na raskrižju. Nazadovao sam u odluci, pao sam obratno od dna i nisam naišao na ništa što bi me smjestilo u predivne svjetove obećane mi tvrde zemlje. Poželjeh crve, poželjeh raspadanje, poželjeh grotesknog sebe i da se sam sebi smijem, i da me i dalje ne razumiju… poželjeh da me nema…

 

Što sam više težio ka dnu, to me dno više prematalo, surovim zavojima razočaranja. Nisam se dovoljno dugo gušio u tvrdoj skorevini od krvi, nisam dovoljno dobro upoznao bolest koju režu noževi iz glava sirovih moždanih pokrova zaraženih. Zaostao sam na toj ogavnoj poleđini života, smaknut od tmine, od divote koju nisam osnažio okusiti. Manjkalo mi je hrabrosti, stoga ću i dalje patiti kroz život, od dna odbijen, kakav i zaslužujem biti.

Dok se konačno ne ubijem sam.

 

 

 

KRAJ