Ljubomir Ilić: ZEOLITNA DIJETA

Filed under: 2019,afirmator,arhiva,Broj 84 - mart 2019,satira |

Do pre nekoliko godina ja sam bio potpuno normalan čovek što se tiče konzumiranja hrane. Onda mi je nešto „kvrcnulo“, najverovatnije u mozgu, i ja sam počeo nenormalno da jedem.

Moj komšija Preža, dobrovoljni učesnik rata iz devedesetih, smatra da su za moju muku najveći krivci NATO zlikovci. Oni su, kaže, bacili bombu sa nekim mikroorganizmima koji kod mene izazivaju preveliku glad. Predlaže da ih tužim u Strazbur, međutim ja nemam početni kapital za tužbu. Sve potrošim na hranu.

Kuma Milodarka misli da su se u mene uselile neke nečastive sile i da mi je jedina pomoć baba Ranđijana, najpoznatija vračara iz vlaškog sela Strnđemn. Odem tamo, ali baba Ranđijani su baš tada davali četrdesetodnevni pomen.

Vratim se kući i nastavim po starom. Kad ispraznim lonce, šerpe i tiganje sa šporeta, napadnem frižider, a onda osvajam špajz. Dok moji gladuju, kao da su jasenovački zatočenici, ja trčim na kontejner. Tamo se uvek nađe nešto za fruštuk, koliko da dopunim tanka i debela creva,  a bogami i slepo crevo.

Ukućani se drže za glavu. Ne znaju kako da me obuzdaju i dovedu u red. Naročito žena. Kad me vidi da žvaćem, momentalno joj skoči pritisak i dobije tahikardije. Ja jedem, a ona u predinfarktnom stanju. Nekoliko puta je završila u hitnoj pomoći.

Nagovoriše me da odem kod nutricioniste.

– Stroga dijeta!

– Šta ne smem da jedem?! – pitam, a creva me odaju da sam gladan, krče.

– Treba da unosite kobalt, cink, magnezijum, zeolit, gvožđe, proteine, omega 3 masne kiseline, natrijum, kalcijum i sve vitamine!

– Izvinite, moja žena je penzionisani bankarski službenik! – dođem nekako do reči.

– A zašto mi to kažete?!

– Zato što obroke koje ste mi preporučili može da pripremi jedino nuklearni fizičar, ili doktor hemijskih nauka. Moja žena bi pre napravila neutronsku bombu, nego da zgotovi paprikaš bogat tim vašim mikro i makroelementima.

– Gospodine, najbitnije je da izbacite masti i ugljene hidrate i da obavezno koristite zeolit! On čisti organizam od slobodnih radikala koji mogu da nanesu veliko zlo…

– Je l’?! – iznenadim se. – A ja se baš pre neki dan učlanio.

– Šta ste radili?!

– Ma ništa!… Nego, je l’ taj zeolit neka nevladina organizacija?!

– Zeolit je mineral. Kod nas ga najviše ima u okolini Kopaonika.

Poslušao sam savet. Najpre se isčlanim, da nemam nikakvih dodira ni sa slobodnim ni sa ovim drugim radikalima. Sada za doručak svakodnevno glođem kamen bogat zeolitom. Doneo mi tečin sestrić sa Kopaonika. Ukus nije loš, ali je tvrdoća velika. Osećam da mi se razbežalo i ono malo slobodnih radikala što su se vrzmali po mojoj podsvesti.

I smršao sam prilično. Polomio sam zube, pa ne mogu ništa da jedem…

 

Ljubomir Ilić