Ljubavni život poznatih: Oskar Vajld

Filed under: afirmator,broj 12 - mart 2013,ljubavni život poznatih |

Oscar_WildePiše: Milan Balinda

Oskar Vajld
(16. oktobar 1854. – 30. novembar 1900.) – odlomci iz knjige u nastajanju –

              Vajld je rođen u ekscentričnoj porodici: otac mu je bio lekar i arheolog, a u svemu čega se latio bio je uspešan; dobro mu je išlo i kao ženskarošu pa je pored zakonite dece imao i nekoliko vanbračnih. Uglavnom je bio u pripitom stanju. Međutim, Oskarova majka je bila još čudnija. Pisala je poeziju, bila je strasni nacionalista i kako je pre nego što se rodila Oskarova mlađa sestra mnogo priželjkivala ćerku, oblačila je malog Oskara u žensku odeću. Zavijala mu je kosu u loknice i niko ne zna koliko bi to dugo trajalo da Oskar nije bio veoma krupan dečak, skoro nenormalno krupan, i pretvaranje u devojčicu postajalo je sve neuspešnije. U svakom slučaju, rodila joj se ćerka i Oskar je mogao da se otarasi suknjice. Osim mlađe sestre, Oskar Vajld je imao i dve godine starijeg brata Vilijema.

            Napustivši Dablin, grad u kome se rodio, Oskar stiže na studije u Oksford gde je započeo da razvija jedinstveni stil ponašanja, odevanja i visprenosti. Nakon završetka školovanja odlazi u London gde postaje miljenik londonskog visokog društva. Bio je veoma tražen na probranim zabavama. Jedan je savremenik zapisao: „On je nesumnjivo najbrilijantniji govornik koga sam ja ikada sreo… Niko nije mogao ni da pomisli da ga zaseni, pa čak ni da zablista u njegovom prisustvu“. Vajld se izdržavao pisanjem prikaza o umetnosti i kritika knjiga, kao i od predavanja koje je držao u Engleskoj i Americi. Počeo je da piše komedije i njima je postigao ogroman uspeh. Još veću slavu postigao je sa jedinim romanom koji je napisao – Slika Dorijana Greja. Vajdlova propast u životu postala je najčuvenija priča o srozavanju jednog velikog pisca. A za taj pad zaslužne su njegove seksualne sklonosti.

            Oskar Vajld je u mladosti nesumnjivo bio heteroseksualan. Sama pomisao na homoseksualnost ga je donekle šokirala. Jedna od njegovih prvih ljubavi bila je Flori Balkum. Tada je Vajld imao 21 godinu a srce mu je slomila kada je odlučila da se uda za Brama Stokera, pisca Drakule. Osim regularnih mladalačkih ljubavnih afera, Oskar je takođe koristio usluge prostitutki. Potom je 1884. u Londonu oženio Konstansu Lojd sa kojom je imao dva sina, Sirila i Vivijana. Za medeni mesec su otputovali u Pariz i imali „ludo vreme“. Prvih nekoliko godina Oskar i Konstansa su bili u velikoj ljubavi. Priča kako je Vajld prešao sa heteroseksualnosti na homoseksualnost nije sasvim jasna. Jedna kaže da se dok je bio na studijama zarazio sifilisom, najverovatnije tokom odnosa sa nekom prostitutkom, od koga se lečio živom. Pre stupanja u brak konsultovao je lekara i ovaj mu je rekao da se izlečio ali su se kasnije simptomi ponovo pojavili i on je tada prestao da ima seksualne odnose sa svojom ženom.

            Bilo kako bilo, Oskar Vajld je razvio interes za dečake. Svoga prvog dečka, sedamnaestogodišnjeg Robija Rosa, upoznao je kada je imao 32 godine. Robi je do kraja Oskarovog života ostao njegov najbolji prijatelj, ali se prava ljubav razvila 1891. godine između Oskara i dvadesetdvogodišnjeg lorda Alfreda Daglasa, zvanog Bosi. Vajld je tada bio 16 godina stariji od Daglasa. Lord Alfred je bio pesnik, neverovatno zgodan, strastven, a voleo je da se kreće okružen luksuzom baš kako se to i Vajldu dopadalo. Kasnije je Bosi tvrdio da su se seksualni odnosi njih dvojice svodili na minimum. Govorio je da je izbegavao Oskarova približavanja i po šest meseci, a kada su vodili ljubav pretpostavlja se da je to bio samo oralni seks. Lord Alfred je insistirao da se sodomija nikada nije dogodila. Te tvrde su najverovatnije tačne uzevši u obzir da je i Bosi voleo dečake, odnosno da bude dominantan u seksualnim odnosima a sa Vajldom to nije bilo izvodljivo.

            Zajedno su bili u Alžiru gde su se zabavljali sa dečacima i još tokom te ekskurzije tamo sreli mladog pisca Andrea Žida koji se u to vreme rvao sa svojom seksualnošću. Odnosno, pokušavao je da ne prihvati svoju homoseksualnost. U tim naporima je doživeo je neuspeh baš zahvaljujući Vajldu i Alfredu. Nakon što su ga odveli u homoseksualno kupatilo/burdelj gde su muškarci plesali uz zvuke orijentalne muzike, Oskar ga je upitao: „Dragi, da li želiš mladog muzičara?“ Andre Žid je u tom trenutku prelomio. U međuvremenu Bosi je sređivao poslić da pobegne s jednim dečakom koga je otkupio od njegove familije ali ga je ovaj ostavio pobegavši s jednom devojkom.

            Vrativši se u London njihove avanture sa dečacima su se nastavile i sve bi se na neki način završilo na tračevima da nije bilo Bosievog oca. Osmi markiz of Kvinsberija optužio je Oskara Vajlda da mu je zaveo sina. Vajld je, uz podršku Bosia, tužio Markiza očekujući da će na sudu lako pobediti. Ispostavilo se da se Markiz dobro pripremio za suđenje. On je oslobođen Vajldove tužbe a sam Vajld je bio uhapšen u roku od mesec dana nakon što nije poslušao savete prijatelja koji su ga nagovarali da napusti zemlju. Sudija je osudio Vajlda zbog „nakaznog ponašanja“ i izrekao mu veoma oštru kaznu: dve godine teške robije. Zatvorski uslovi u tadašnjoj Engleskoj bili su surovi i Oskar Vajld je blago poremetio umom. Modemski London je okrenuo leđa „lordu reči“ i jedino ga nije napustio njegova najveća ljubav Bosi. Istina, u zatvoru je napisao De Profundis, dugačku optužbu u kojoj je krivio Bosia za svoju propast.

            Vajldova porodica je zbog svih tih strašnih skandala emigrirala u Švajcarsku i tamo su živeli pod prezimenom Holand. Nakon izlaska sa robije, ruiniran i proteran, Oskar Vajld se preselio u Pariz i Italiju gde je živeo i pisao pod imenom Sebastijan Melmot. I Oskarova i Bosieva porodica pokušavale su da njih dvojicu drže na udaljenosti ali u tome nisu uspeli. Poslednje tri godine Vajldovog života njih dvojica su se dosta često viđali a i družili s mladim momcima.

            Sumiranjem seksualnog života Oskara Vajlda ukazalo bi se sledeće: homoseksualac, biseksualan, prouzrokovao čuvene seksualne skandale, imao venerične bolesti, koristio prostitutke (ženske i muške), imao seksualne partnere više od 20 godina mlađe od njega, pričao o svojim seksualnim avanturama, kao mali majka ga je oblačila u žensku odeću…