Ljubavni život poznatih: Mišima

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,ljubavni život poznatih |

YukioMishimaPiše: Milan Balinda

 – Odlomci iz knjige u nastajanju Seksualne tajne istorijskih ličnosti –

Jukio Mišima
(14. januar 1925. – 25. novembar 1970.)

       Mnogi književni kritičari smatraju ga najznačajnijim japanskim romanopiscem 20. veka. Bio je plodan autor koji je napisao 40 romana, više zbirki poezije, pripovedaka, eseja i drama. Tri puta je kandidovan za Nobelovu nagradu. Prekratio je sebi život u 45. godini izvršivši ritualno samoubistvo – hara-kiri.

  Rođen je kao Kimatake Hiraoka ali je prva pripovetka, objavljenu u srednjoškolskom listu kada je imao 16 godina, potpisana pseudonimom koji je nastavio da koristi do kraja života. Najverovatnije je da su se njegovi profesori odlučili za pseudonim da bi ga zaštitili od školskih drugara, a i on sam je morao da sakrije od oca svoj očigledni talenat, jer se ovaj besno suprotstavljao sinovljevim književnim aspiracijama,. Mišimin otac bio je niži činovnik koji je veoma cenio japansku tradiciju ali je takođe bio i vatreni pobornik Hitlera i nacizma. Njegova majka u kući nije imala skoro nikakvog uticaja, naročito na Mišimino vaspitanje, a njega je kao „zarobljenika“ u svojoj sobi držala baba po ocu. Tamo je, u toj mračnoj sobi, proveo prvih 12 godina života. Izrastao je u brilijantnog, fizički slabašnog i morbidnog momka koji je bio opsednut bolom i krvlju.

    Za vreme Drugog svetskog rata bio je, zbog slabog fizičkog stanja, oslobođen služenja vojnog roka te je radio u jednoj vojnoj fabrici. Nakon rata ulazi u državnu službu na uglednu poziciju i odlučuje da se posveti pisanju. Godine 1949. izlazi mu roman prvenac s kojim odmah postiže literarnu slavu i to na svetskom nivou. Ispovest maske ima autobiografski karakter i tretira temu homoseksualnosti. Dvadesetčetvorogodišnji autor u tom romanu u detalje opisuje svoje detinjstvo i uslove u kojima je rastao. Tu može da se pročita da je u dvanaestoj godini imao orgazam pred reprodukcijom slike Sv. Sebastijana. Na slici svetac, zavezan i proboden strelama, krvari… Mišima kaže da je pred tim prizorom polusvesnom stanju počeo da masturbira, akt samozadovoljavanja koje je učestalo ponavljao tokom života i kome je dao ime – loša navika. Kasnije će Mišima da sazna da se slika Sv. Sebastijana nalazi visoko na listi umetničkih dela kojima se dive homoseksualci.

     Inače je kao dete Mišima voleo ilustrovane priče i to ne prelepih princeza, za koje je govorio da mu ništa nisu značile, već mladih i zgodnih prinčeva, mada mu se nije dopadalo kad se prinčevima na kraju priče ništa ružno nije dogodilo. Mišima je hteo krv, bol, patnju, smrt… Bio bi mnogo zadovoljniji da je mlade ratnike na kraju proždrao svirepi zmaj ili ogromni pauk.

    Kao srednjoškolac, Mišima se zaljubio u druga iz razreda po imenu Omi. Ta privlačnost ka Omiju terala ga je da se nekoliko puta dnevno prepušta svojim lošim navikama. Postao je fanatični masturtbator koji je zamišljao sadističke fantazije o smrti i kanibalizmu. Nakon što je Omi bio isključen iz škole, Mišima je pokušao da se zaljubi u devojku po imenu Sonoko, ali je kod tih pokušaja ostajao impotentan. „Onda je moju pažnju privukao drugi mladić… Njegove gole grudi bile su pune napetih mišića, potpuno razvijenih i gusto zbijenih… Tamni čuperci dlaka izbijali su mu ispod pazuha i, obasjani suncem, uvijali se i sijali zlatastim odsjajem…“ Mišima dodaje svojim maštanjima tipičan „završetak“: „Mislio sam samo na jedno: kako izlazi na ulicu u tom letnjem danu baš ovako, polunag, i kako upada u tuču sa mladićima iz suprotnog tabora. Kako oštar bodež preseca njegov pojas, probijajući mu grudi. Kako njegov pojas natopljen znojem postaje divno obojen krvlju…“

   Tokom boravaka u Njujorku i Parizu Mišima je posećivao gej barove i dovodio u svoju hotelsku sobu ljubavne partnere. Žene nisu marile za Mišimu kao muškarca; u ispitivanju jednog magazina 50 odsto čitateljki je odgovorilo da bi se radije ubile nego da se udaju za čuvenog pisca. Mišima je bio visok oko jednog metra i 57 santimetra, sa torzom dizača tegova postavljenim na mršave i nerazvijene noge, a glava mu je imala oblik sijalice. Devojka koja se udala za njega 1958. godine zvala se Joko Sugijama. Imali su dvoje dece, međutim, Mišimina majka nije trpela svoju snaju a i pred njom bi njen odnos sa sinom bio sličniji odnosu ljubavnika nego majke i sina. Nastale su raznorazne spekulaciji o odnosu Mišime sa majkom.

   Iako je Mišimina homoseksualnost bila poznata širom sveta, njegova udovica je pokušavala da potisne u zaborav taj deo piščevog života. Ipak su nekoliko muškaraca tvrdili da su imali seksualne odnose sa Mišimom, a među njima i književnik Jiro Fukušima koji je objavio pisma koje su on i Mišima razmenjivali. Odmah nakon objavljivanja korespondencije, Mišimina deca su uspešno tužila Fukušimu zbog povrede privatnosti njihovog oca.

   Mišima je postepeno postajao fanatični nacionalista, fašista u kombinaciji sa obožavanjem muškosti, a potom je oformio privatnu vojsku od oko 100 mladića sa političke desnice. Organizacija se zvala Društvo štita. Konačno je 25. novembra 1970. u jednoj kasarni Tokija pokušao da pobuni nekoliko hiljada japanskih vojnika pozvavši ih na odbranu duhovnih vrednosti Japana, uključujući i snažne homoseksualne veze između samuraja. Nakon što je bio ismejan, ušao je sa balkona u zgradu i tamo izvršio hara-kiri. Njegov, pretpostavlja se, ljubavnik, dvadesetpetogošinji Morita je trebalo da mu odseče glavu nakon što je Mišima sebi sabljom rasporio stomak, ali nije bio u stanju da taj čin izvede te je jedan drugi pripadnik Mišimine vojne grupacije odsekao glave i Mišimi i Moritu. Postoje svedočenja da je Mišima tokom života u više navrata tvrdio da je hara-kiri vrhunska forma masturbacije.

  Sumiranjem Mišiminog seksualnog života ukazalo bi se sledeće: fetišist, homoseksualnost, biseksualnost, začaran majkom, odnos s prostitutkama (muškim), seks sa partnerom 20 i više godina mlađim, ljubitelj bičevanja, sado-mazohista, međurasni seksualni odnosi.