Ljubavni život poznatih: Mahatma Gandi

Filed under: afirmator,broj 13 - april 2013,ljubavni život poznatih |

GANDHI1Mahatma Gandi (2. oktobar 1869. – 30. januar 1948.) – odlomci iz knjige u nastajanju –

 Piše: Milan Balinda

            Mahatma Gandi rođen je kao Mohandas Karamčand Gandi i bio je najmlađe dete srednjovečnog premijera manje kneževine u zapadnoj Indiji i njegove četvrte žene. Osim što su ga krasile ogromne uši i veliki nos, Gandi je bio povučeno i stidljivo dete koje je uživalo u bliskosti sa svojim roditeljima, naročito sa svojom veoma religioznom majkom. Gandi je ostao zabeležen u istoriji kao borac za indijsku nezavisnost od britanskog kolonijalizma i kao jedan od najznačajnijih utemeljača nenasilne borbe. Ubio ga je jedan hindu fanatik.

            Oženio se u 13. godini, kako je već to običaj po hinduskoj tradiciji. Psihološki važan momenat dogodio se tri godine nakon ženidba kada mu je umro otac dok je on u susednoj sobi vodio ljubav sa svojom trudnom ženom. Taj splet okolnosti ostavio je duboki trag na njegovu psihu, tako da je čitavog života osećao seksualnu krivicu, a koju je postepeno sublimirao političkom aktivnošću.

            Sa osamnaest godina zakleo se da neće dodirnuti vino, meso i žene. Otišao je da studira prava u Londonu. Tamo je proveo tri važne godine za formiranje njegove ličnosti. U Londonu je imao problema da zadovolji svoj apetit engleskom vegetarijanskom kuhinjom, kao i da odoli seksualnim nasrtajima svojih kućevlasnica srednjih godina. Izgleda da nije išao dalje od privremenog dandizma.

            U Južnu Afriku stigao je 1893. godine i počeo da radi kao pravnik u jednoj muslimanskog firmi. Uskoro je postao vođa lokalnog indijskog življa. U 37. godini zakleo se na celibat (bramačarje) da bi oslobodio sebe od svega što bi mu smetalo u njegovom političkom i religioznom radu. Međutim, jedan problem ga je mučio tokom celog života – seks.

            Njegovi neprijatelji tvrde da je Gandi danas u životu bio bi uhapšen zbog pedofilije. Oni takođe insistiraju na tome da je Gandi tukao svoju ženu i da sa njom nije hteo seksualno da opšti duži niz godina. Da je imao „duhovni brak“ sa dve Britanke. Da je spavao go sa svojom sestričinom, koja je tada imala 12 godina, i sa još jednom ženom da bi pokazao da može da kontroliše svoju muškost. Imao je klistiranje dva puta dnevno. Pio je svoju pišaću isto kao i kravlju.

            Na političkom planu ga optužuju da je pisao Hitleru podržavajući ga, što je tačno. Tvrde da nije podnosio crnce i da preporučivao Jevrejima da izvrše masovno samoubistvo. Jedan poznati indijski pesnik, Sarojini Naidu, šalio se tvrdeći da Indija „troši milione da bi održala Gandijevo siromaštvo“. Gandi je takođe tvrdio da je u „duhovnom braku“ sa nećakinjom velikog indijskog pesnika, Rabindranata Tagore.

            Još dok je bio u Južnoj Africi imao je veći broj sekretarica-medicinskih sestara koje su mu predano služile. On su ga masirale, kupale, pa i spavale s njim. Gandijeva fama privlačila je žene i iz najudaljenijih krajeva sveta. Mnoge su dolazile da mu služe, da mu se nađu pri ruci. Govorio je da su mu mlade devojke, device pre svega, potrebne da održi telesnu temperaturu tokom hladnih noći. Malobrojni su postavljali pitanje zašto Gandi mora da spava go umesto u pižami. Gandi je sve vreme tvrdio da su ti odnosi čisto platonski, ali, ruku na srce, nema valjanih dokaza da je to uvek bilo tako. Istina, nema ni da nije. A da li je sve to odavalo prisutnost izvesne seksualne perverzije, sasvim je umesno pitanje.

            Gandi je po pitanju seksa, kao i politike, pisao svoja sopstvena pravila.

            Kada se sumira njegov seksualni život sa sigurnošću se može reći da je u ranom dobu izgubio nevinost, imao izvesne fetiše, smatra se da je imao veći broj ljubavnica, bio je veoma potentan…