Ljubavni život poznatih: Luis Karol

Filed under: afirmator,broj 12 - mart 2013,ljubavni život poznatih,Specijali |

carrollLuis Karol
(27. januar 1832. – 14. januar 1898.) – odlomci iz knjige u nastajanju) –

Piše: Milan Balinda      

Matematičar Čarls Lutvidž Dodžson napisao je pod imenom Luis Karol dve od najpoznatijih dečijih priča: Alisa u zemlji čuda i Kroz ogledalo. Luis, najstariji od jedanaestoro dece u familiji, sedam devojčica i četiri dečaka, od najranije mladosti ispoljavao je interes u četiri stvari koje će kasnije dominirati njegovim životom: matematiku, pisanje, teologiju i veoma mlade devojčice. Sa 18 godina pristupio je Hristovoj Crkvi, u Oksfordu, ostavši tamo do kraja života. Predavao je matematiku i logiku i služio kao đakon. Održavao je svoje zdravlje i čak i u svojim šezdesetim godinama bio je mladolik.

            Mada je bio sramežljiv u prisustvu devojčica ta mu se osobina gubila. Nije pridavao pažnju dečacima tvrdeći da oni za njega nisu atraktivna bića. Često je odlazio sa devojčicama na ekskurzije i tada ih zabavljao fantastičnim pričama. Na jednom od tih izleta, 4. jula 1869, Karol, inspirisan desetogodišnjom Alisom Lajdel, stvorio je priču kasnije poznatu kao Alisa u zemlji čuda. Priča je objavljena tri godine kasnije i donela je njenom tvorcu mnogo više slave nego što je to za jednog džentlmena iz Oksforda bilo preporučljivo.

            Luis Karol je po svim verovanjima i dokazima umro kao devac, bez ijednog seksualnog odnosa. To mu nije smetalo da u životu ima preko sto malih „verenica“. U početku se družio s ćerkama svojih prijatelja, a kasnije je pronalazio drugarice po plažama, vozovima, tokom šetnje… Imao je svoje specifične kriterijume i više je voleo devojčice iz viših društvenih klasa, vitke, bleđeg lica, energične i inteligentne. Odgovarale su mu devojčice do 10 godina starosti mada je takođe smatrao da su fizički najatraktivnije kad napune 12 godina. Tvrdio je da pubertet sve pokvari i devet od deset njegovih drugarica nestajale su iz njegovog života napunivši 16 godina. Jedna od retkih s kojom se družio tokom čitavog života bila je Gertruda Četavej. Iz njihovih pisama proizišli su mnogi podaci o Karolovim sklonostima.

            Krajem 1880-tih pozivao je u goste u svoju letnju rezidenciju i nešto starije devojčice. U jednom pismu, kada je imao 59 godina, pisao je Getrudi Četavej sledeće redove: „Pre pet godina… Pozvao sam desetogodišnju devojčicu, koju su mi ustupili bez oklevanja. Sledeće godina jedna 12 godina stara ostala je samnom nedelju dana. Sledeće godine pozvao sam jednu od 14 godina i očekivao sam da budem odbijen ali sam se iznenadio kada sam dobio pismeno odobrenje njene majke. Nakon što sam je vratio kući smelo sam pozvao u goste njenu stariju sestru od 18 godina. Bila je raspoložena da dođe. Imao sa još jednu od 18 godina od tada i osećam se veoma lakomislen što se njihovih godina tiče“.

            Karol je bio jedan od prvih fotografa amatera i, što je i za očekivati, subjekat njegovih fotografija bile su devojčice. Često ih je snimao obučene u raznorazne kostime, ali je najviše voleo da ih slika nage. Mada uvek s dozvolom njihovih majki, ovo fotografisanje pre-pubertetnih devojčica prouzrokovalo je glasine negodovanja. Na kraju je Luis Karol odustao od fotografije.

            Spekulisalo se da je Karol zaprosio Alisu Lajdel ali o tome nema dokaza. Alisina majka je ljutito uništila sva pisma koje je Luis pisao njenoj ćerki. Takođe se govorkalo da je Karol imao aferu s glumicom Elin Teri s kojom je postao dugogodišnji prijatelj i koja je u svojoj autobiografiji porekla sve glasine o romantičnom odnosu. Karol joj se divio na sceni kada je ona imala osam godina a on 24.

            Luis Karol je bio veoma zabrinut o odgovarajućim godinama da poljubi devojčicu. Smatrao je da nije potrebno da traži dozvolu za devojčice ispod 14 godina starosti, ali za starije je tražio dozvolu njihovih majki. Da li je prilikom tih poljubaca učestvovao i jezik teško je znati, ali je Luis Karol zapisao i ovo: „Ako ograničiš svoje delovanje u životu na ono zašto niko ne može da kaže da je neprilično, onda nećeš mnogo postići“.

            Sumiranjem seksualnog života Luisa Karola ukazalo bi se sledeće: voleo je devojke mlađe od 16 godina, slabiji seksualni nagon i najverovatnije devac.