Ljubavni život poznatih: Dostojevski

Filed under: afirmator,broj 12 - mart 2013,ljubavni život poznatih |

dostojevski (1)Piše: Milan Balinda

Fjodor Mihailovič Dostojevski (11. novembar 1821. – 9. februar 1881.) – odlomci iz knjige u nastajanju –

             Dostojevski je na ovaj svet stigao s velikim bremenom naslednih poremećaja, kako sa majčine tako i sa očeve strane. Epilepsija, koja se kod Dostojevskog s godinama pogoršavala, bila je samo jedna od bolesti koje je nasledio. Članovi obe grane njegove porodice patili su od raznoraznih psihopatija i neuropatija. Ta nasledna opterećenja pojavila su se kod Fjodora Mihailoviča još u ranoj mladosti. Događaji i u samom životu ruskog književnika pospešivali su njegove psihičke, pa i karakterne probleme. Još dok je bio u pubertetu umire mu majka, najverovatnije od tuberkuloze, a za života je bila slabih živaca; zabeleženo je da je bila „ćutljiva, povučena i bojažljiva“. Pet godina kasnije umire mu otac; alkoholičar, „mračan čovek, nervozan, razdražljiv i samoljubiv…“. Ubili su ga njegovi kmetovi.

            Dostojevski, nakon što je odustao od karijere vojnog inženjerstva, odlučuje da bude pisac. U 25. godini izlazi mu prvi roman – Bedni ljudi. Delo je prihvaćeno od strane kritičara i čitalaca. Zbog učestvovanja u „revolucionarnim zaverama“ bio je uhapšen i osuđen na smrt. Smrtna kazna mu je u poslednjem trenutku preinačena u progonstvo u Sibir. Tamo je proveo 10 godina, a u Sibiru se oženio sa udovicom svog druga robijaša, Marijom D. Irsajevom. Pre braka je bio u vezama sa nekoliko žena kao i sa prostitutkama. Inače, u svojim dvadesetim nije imao romantične veze, najverovatnije zbog nedostatka samopouzdanja i mogućnosti, a romantični život je otpočeo negde u svojoj 34. godini. Tokom medenog meseca Dostojevski je pretrpeo veći napad epilepsije i to je ostavilo značajne tragove na seksualni život mladog bračnog para. Bio je to jedan nesrećan brak.

            Sedam godina kasnije Marija je umrla i Dostojevski nastavlja staru aferu sa Apolinarijom Suslovom koja je bila emancipovana osoba i 20 godina mlađa od Fjodora. Nakon nekoliko godina tokom kojih je Suslova „mučila“ Dostojevskog, ona je raskinula vezu. Kasnije se ustanovilo da je ona bila sadomazohistički nastrojena i frigidna. Dostojevski je imao 45 godina kada se oženio po drugi put. Ovoga puta sa dvadesetjednogodišnjom Anom Grigorijevom Svitkinom, koja ga je obožavala i koja nije ni znala u šta se uplela. A uplela se, po rečima Turgenjeva, sa „ruskim Markizom de Sadom“. Turgenjev je insistirao da je osnovna crta Dostojevskih dela – sadizam. Dostojevski nije bio samo sadista, on je i mazohista. On u ličnom životu ne strada samo zbog nametnutih situacija već kao da i sam traži teška i nesrećna stanja. Dostojevski u svojim književnim tvorevinama uživa u stradanjima junaka koje je stvarao.

Mladoj i neiskusnoj Ani nije izgledalo nimalo nastrana ekstremna žudnja a i mnogo puta nasilno vođenje ljubavi njenog muža. Tokom seksualnog akta Dostojevski je dolazio u stanje slično napadu epilepsije a nakon toga ostajao je nepomičan kao mrtvac. Njegove erotske varijacije uključivale su telesno kažnjavanje, imaginarno ili realno, fetiš stopala, napadi ljubomore… U ljubavnim odnosima bio je oličenje satira.

            Bilo kako bilo i Ana je pronalazila veliko zadovoljstvo u seksualnoj agresivnosti svoga muža. Njegova seksualna potencija nije se smanjivala ni dok se približavao svojoj šezdesetoj godini života. Dostojevski je takođe bio opsednut devojčicama. Postoje indikacije da je sa jednom devojčicom, najverovatnije detetom prostitutkom, imao seksualne odnose. U svakom slučaju u njegovim romanima, a i u privatnim razgovorima, odnos starijeg muškarca sa mladom devojkom bila je česta tema. Nesumnjivo da su mu se te scene neprestano vrtele u mislima.

            Sumiranjem seksualnog života Fjodora Mihailoviča Dostojevskog ukazalo bi se sledeće: voleo je orgije, plaćao za ljubav prostitutki, imao odnose sa ženama 20 i više godina mlađim od njega, strastven ljubavnik i satir, seksualna potencija, uzbuđivala ga telesna kažnjavanja, mazohista i sadista, fetiš stopala…