Ljubavni život poznatih: Tolstoj

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,ljubavni život poznatih,Specijali |

tolstoyLav Nikolajevič Tolstoj
(9. septembar 1828. – 20. novembar 1910.) – odlomci iz knjige u nastajanju –

Piše: Milan Balinda

             Rođen je u ruskoj, bogatoj, staroj i uglednoj aristokratskoj porodici, na porodičnom imanju u mestu Jasna Poljana, a umro je, želeći da bude siromašan, u zgradi male železničke stanice Astopovo. Piscu, čiji se roman Rat i mir i dalje smatra neprevaziđenim u svom literarnom žanru, u umrlici kao zanimanje je pisalo – grof. Tvorcu isto toliko čuvenog dela Ane Karenjine nije se ispunila poslednja želja da pod starost živi kao siromašni i napaćeni seljak koji se posvećuje otkrivanju smisla života. Taj smisao života je u suštini sve što je Tolstoj hteo da shvati na ovom svetu. To je ono što ga je teralo da učestalo menja svoja raspoloženja, zanimanja, ponašanja, svoje filozofije… svoje odluke. Lav Nikolajević je bio i bludni aristokrata i apstinenti monah što je pripovedao uzdržavanje od seksualnog akta istovremeno dok su mu se rađala mnogobrojna deca. Bio je blagi hrišćanin, u sukobu sa zvaničnom crkvom, koji se dobrim delom svog života despotski odnosio prema drugima. U suštini i iznad svega bio je genijalni pisac i čovek jačih seksualnih nagona.

            Tolstoj nije imao ni dve godine kad mu je umrla majka, a otac mu umire u devetoj godini života. Posle smrti Tolstojevih roditelja ostalo je petoro dece, četiri brata i jedna sestra. Svi žive kod rođaka, tačnije babe i tetke, ali i oni umiru kada je Tolstoju bilo 13 godina. Još iz tog doba moglo se zapaziti posebni duševni sklop mladog Lava. Voleo je svoju porodicu. Braću, oca, babu, tetku, a prema jednoj daljoj rođaci, koja je živela sa Tolstojevima u kući, osećao je posebnu ljubav. O tome je pisao: „Prema njoj sam osećao eksplozivno ushićenje i razdraganu ljubav. Sećam se da kad sam imao pet godina jednom sam prilikom sedeo s njom na divanu u gostinskoj sobi i ona me je milovala svojom rukom. Ja sam je uhvatio ruku i počeo sam je ljubiti i plakati veoma razdragan ljubavlju prema njoj“. Kasnije Lav postaje bolesno samoljubiv: „Ima u meni nešto što me nagoni na verovanje da sam rođen da ne budem  ono što i svi ljudi…“

            Tolstoj je izgubio seksualnu nevinost tokom puberteta i to, što je bilo normalno za muškarca 19. veka – sa prostitutkom. Brat ga je odveo u javnu kuću, a mladi Lav je nakon tog seksualnog iskustva dugo patio. Patio je sve dok nije shvatio da on nije „jedini razvratnik“ na svetu, da se takve stvari događaju svima. Tokom čitavog života Tolstoj je isprepletavao kajanje i seksualnu želju. U svom dnevniku je preporučivao da druženje s ženama neizbežno socijalno zlo i da bi ga trebalo izbegavati što god više je moguće. On sam to nije činio, i družio se sa ženama iz svih socijalnih staleža. Kao mladić na svom imanju zaveo je, između ostalih, crnooku devicu po imenu Gaša. On je bila član kućne posluge. Uskoro nakon te afere spetljao se s drugom služavkom. Inače, dok je kao mladić boravio u San Petersburgu i Moskvi, redovno je prisustvovao bahanalijama. Takođe je bio zaljubljen u daljnu tetku Aleksandru Tolstoj o kojoj je čak sanjao i da je oženi.

            Lav nije bio zadovoljan svojim izgledom. Imao je širi nos, debele usne i poluzatvorene oči, a izgubio je i dosta zuba. Došlo je vreme da se ženi, imao je 34 godine. Prvo je odbacio pomisao o Aksiniji, njegovoj seljanki ljubavnici  koja mu je rodila i sina, a onda je odlučio da se oženi Sonjom. Sonja je bila presrećna da bude žena već tada slavnog pisca, ali je budući brak krenuo pogrešnim korakom nakon što je Tolstoj naterao buduću suprugu da pročita njegove intimne dnevnike. Tamo je bio zapisan svaka pojedina seksualna avantura koju je on imao. I to u detalje. Prva bračna noć takođe nije protekla slavno: bio je to susret satira i device. Dve nedelje nakon te noći Sofija (Sonja) Andrejevna Bers, sa kojom je imao 13 dece, ali su petoro umrla u ranoj mladosti, zapisala je u svoj dnevnik: „fizičke manifestacije su veoma odvratne“. Njihov seksualni život nikada nije bio privlačan za Sofiju, mada za Lava jeste jer se „palio“ na njenu nevinost.

            Mada je pisao braneći lične slobode, bio je tiranin ispod svog krova i verovao je da žena mora u potpunosti da se posveti sreći njenog muža. Sofija je radila sve što je mogla da bi ga zadovoljila, pa je čak rukom prepisala sedam puta Rat i mir sve dok on nije bio zadovoljan krajnjom verzijom tog podužeg romana. A 1889. godine Tolstoj je zabezeknu svoju ženu Krojcerovom sonatom. U tom delu slavni pisac preporučuje ljudima da se odreknu seksualnih odnosa i prihvate celibat. Brak bi takođe, po njemu, trebalo izbeći jer hrišćani moraju da se odreknu seksa. Nakon objavljivanja Sonate, Sonja je bila prestrašena uvidevši da je opet u drugom stanju. „To je stvarni postskript Krocerovoj Sonati“, zapisala je ljutita. Tolstojevi seksualni nagoni nisu jenjavali kolikogod da se on intelektualno trudio da to stanje promeni. Tek je u 82. godini, pred smrt, priznao jednom svom prijatelju da su mu seksualne želje splasnule.

            Sedam godina nakon objavljivanja Sonate braćni par Tolstoj zapali su u krizu jer se Sofija zaljubila u njihovog dugogodišnjeg kućnog prijatelja, pijanistu i kompozitora Sergeja Tanajeva. Lav je pobesneo. Polako je počeo da gubi poverenje u Sonju i ona se osećala da ju je odbio kao suprugu i da jedina veza između njih bila – seksualna. Nakon što je ona posumnjala da Tolstoj uz saradnju svog protežea Čertkova sprema testament kojim bi se odrekao svojih autorskih prava u korist javnosti, postala je histerična i optužila svog 81 godinu starog muža da ima homoseksualne odnose sa Čertkovim. Tolstoj je u svom dnevniku detaljno zapisao u sedam stavki šta muškarac mora da uradi, odnosno da ne uradi, sa svojim seksualnim porivima. Tih sedam stavki i nemaju veliko značenje jer se njihov autor, bez obzira koliko je on to intelektualno želeo, nije držao ni jedne od njih.

            Sumiranjem Tolstojevog seksualnog života ukazalo bi se sledeće: učestvovao u seksualnim orgijama, plaćao prostitutke, izrađao veći broj dece, potentan u starosti…

One Response to Ljubavni život poznatih: Tolstoj

  1. Pingback: Na današnji dan… | Od knjige do duše