LJOTIĆEVSKA IZLOŽBA U NOVOM SADU

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,društvo |

anti-fascist

Fašisti ne miruju. U vezi s njihovim“akcijama“ u Novom Sadu izdato je sledeće saopštenje:

Antifašistička akcija Novog Sada upozorava javnost da je u Novom Sadu u toku ljotićevska propagandna izložba. Izložba o Zavodu za prinudno vaspitanje omladine u Smederevskoj Palanci, specijalnom mestu za izolaciju koji je postojao od 1942. do 1944. otvorena je u prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu, u organizaciji Istorijskog arhiva Smederevske Palanke i ljotićevskog kluba Novo Videlo iz Novog Sada. Izložbu je otvorio Saša Adamović, takođe ljotićevac, fašista i bivši direktor televizije Apolo. Poznat je po svojim rasističkim i antisemitskim stavovima. Izložba pod nazivom „Ni koledž ni tamnica“ predstavlja pokušaj rehabilitacije Nedićeve kvislinške zločinačke vlade, i fašističkog pokreta ZBOR koji su tokom drugog svetskog rata u logore i u smrt oterali na hiljade Srba, Jevreja i Roma. Ovaj logor zvali su „Mala Banjica“ i to je bilo mesto patnje i silom nametane nacističke indoktrinacije mladih. Ova izložba o tom mučilištu govori kao o pozitivnoj, obrazovnoj instituciji. Izložba predstavlja jednu od najotvorenijih nacističkih provokacija u Novom Sadu.
Nije slučajno što baš osvedočeni fašisti iz Novog Videla koji baštine ideologiju i istorijsko nasleđe fašističkog pokreta ZBOR, čiji su pripadnici bili izdajnici i krvnici srpskog naroda i verne sluge Trećeg Rajha, pokušavaju da rehabilituju svoje idole, niti je slučajno pojavljivanje Saše Adamovića. Isto tako nije slučajno što se ta izložba otvara baš u izdavačkoj kući Prometej koja godinama okuplja i daje prostor ultradesničarskim i fašističkim organizacijama. Smatarmo da su oni koji su ovu izložbu organizovali svesno radili na raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje. Da se država Srbija drži ustava i zakona koji je sama donela izložba bi bila zatvorena, svi odgovorni i organizatori procesuirani po zakonu a vlasnik izdavačke kuće Prometej procesuiran zbog plasiranja istorijskih falsifikata i fašističke propagande.

Pošto znamo da državni organi Srbije radije oslobađaju fašiste i služe se njima za svoje ciljeve pozivamno sve antifašiste da učine sve što je moguće da se ova ljaga sa imena slobodarskog i antifašističkog Novog Sada ukloni.

Protiv fašizma uvek i svuda

SMRT FAŠIZMU
AFA NS