LETO NAŠE RAVNODUŠNOSTI – IDEMO DALJE SA SPS,SNS, NS….

Filed under: afirmator,broj 16 - jul 2013,društvo |

 

Peče čiča rakiju i misli na Srbiju

Peče čiča rakiju da sa’rani  Srbiju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leto je u Srbiji idealno vreme za zataškavanje afera, izbegavanje odgovornosti i kvazi-rekonstrukciju Vlade. A u međuvremenu, ako vas ne mrzi, otkrićete kakve nam se sve gadosti spremaju za jesen. Recimo, stidljiv članak o tome da su nadnice niže u Srbiji nego u Kini. Da, nadnice a ne dnevnice jer se kod nas oni koji još imaju posao tretiraju kao nadničari iz Glišićevih pripovedaka. To je, reći ćete, opšte mesto. Idemo dalje što reče Dačić u vreme kad je bio bad guy (a sad, kao, nije): Mišković je na slobodi. O, baš lepo! Rodi me majko prebogatog pa me u Zabelu baci! Kršimo mu osnovna ljudska prava – otkad je nezakonito biti tajkun? Državni tajkun, pritom, što će reći, patriotski.

Sećate li se one prepucavačine oko demonstracija na Trgu republike, kulturnjaci protiv Brace Oldtajmer/Piškota Petkovića? Pregovara se  i traži 1,2% od budžeta. A funkcioniše se tek sa 1,5%. Skromnice su prave, ti kulturnjaci. Zna se kako se licitira – traži mnogo da bi dobio dovoljno. A onda će ministar da ti kaže – e, brajko, pa ne mogu ja da menjam državni budžet, to je protivustavno. Pobuna kulturnjaka je, čini se,  nastala samo iz jednog razloga – da bi što pre implodirala. Vraćamo se u devedesete pa još malo gore. Ali, nema veze tu je mrka Tri Dana Pre Roka da nas razveseli svojim tupažama glede Koridora 10 i pozivima na seču hrasta sa zapisom. I, izokola,  prepucava se s Veljom čiji kadrovi vole da kradu „više nego što je to normalno“. „Idemo dalje- Socijalistička partija Srbije!“

Hajde, da ne budem oštar samo prema SPS. Tu je i SNS , ne treba ni njih zaboraviti. Nacoši u Vojvodini, u velikoj meri ugnježdeni u SNS, organizatori kulturnih fešti kao što je bacanje kamena s ramena i davljenje jedne žice na cepanici, ljubitelji Ratka Mladića, kroje kulturnu politiku pokrajine. I još se pitate zašto postoje „autonomaši“. Ko se ne bi otcepio od zemlje koja daje takve kadrove? Na odgovornost, uprkos očitom ksenofobisanju i protekciji, niko nije pozvan. A otpuštali su ljude zbog tabli na ulazima institucija. Vučić reče Dinkiću imaš dve funkcije – daj jednu a eno mu ga premijer s n- funkcija. Baška obaška, cela ekipa bi trebala da ode. S jedne, dve il i102 funkcije.

Udario istoričar Radoš Ljušić na punišiće i sinekurce koji su sedeli  i sede u “ Službenom glasniku“.Deca političara, uglednika i primata kojima „nikad ne isključuju elektriku“. Mrsne plate a radi se malo ili nimalo. To su „svi Gavrilovićevi ljudi“ (desno krilo DS) koji su, od Gojka Tešića pa do Topine Kecojevića, našli svoje mesto na Ljušićevoj „tjeralici“. Ima tu i honorara preterano obilnih i troškića i ovoga i onoga ali, sve u svemu, bilo je masno živeti s drugom Slobodanom (Gavrilovićem).  Sam Ljušić nije bez transformacija i sumnjičenja (DSS pa SNS) te direktorovanja s visokim platama i mogućnostima za manipulaciju  koje, vele neki, nije da nisu bile neiskorišćene. A onda sledi prepucavanje u Politici – Topina na Ljušu. Ko je pokupio i zašto ili nije i zašto. Kad bi obojica bili, zbog ove javne prepirke, prinuđeniu da polažu račune na sudu ja bih se zaista obradovao. Ovako – svaka prevara za tri dana a posle je to deo normalnog žiuvota.

Na jesen se, kad stigne „naplata duga“, ovih afera niko neće ni sećati,  u Srbiji pod jednom šljivom, zemlji u kojoj se živi s manirima svinje i pamćenjem zlatne ribice.

 

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ