Leila Samarrai: Boris K. u kockarnici

Filed under: 2014,afirmator,broj-31-oktobar-2014,sf / horor |

7banovoUšao Boris K. u kockarnicu „Aleksandar“ ne bi li okušao sreću. Sa vrata odmah primeti da u kockarnici nema ni stola, ni krupijea, ni žetona, niti bilo koje sprave za kockanje. Vrata se zatvoriše uz tresak. Kao da ih je zalupila nečija snažna, nevidljiva ruka.

„Igraš li na crveno ili crno?“, grubi glas odjeknu prostorijom. Budući da je po opredeljenju bio marksista, odgovor Borisa K. bio je očekivan. Kockarnica najednom ožive. Glavni lobi se ispuni rulet stolovima, kao i velikim brojem slot mašina i blekdžekova. Krupije po imenu Stendal dohvati zapanjenog Borisa za okovratnik i posadi ga za kockarski sto, uz tihi šapat koji je nosio u sebi klicu upozorenja, predznak apokalipse:

„Ovde ne igraju ljudi u pare, već pare u ljude.“

Ubrzo se okupiše igrači iz plemenitih bankarskih kuća: Mr Dolar, poreklom Kanađanin, kao i sabrat mu Amerikanac, povratnik sa Meseca kojeg su od milošte zvali Apolo. Pridružio im se evro–koji–skače, a nezaobilazan beše i srpski dinar–koji–pada, za kojim je kaskala avgani valuta. Ugledavši Borisa K, novčanice se zaverenički pogledaše. Ispružiše ruke, zgrabiše Borisa K. i zavrteše ga na ruletu.

„Uloži čovečuljka na crveno“, autoritativnim glasom progovori igrač po imenu Džordž, poreklom iz Vašingtona.

„Ja bih sve komuniste bacio na crno“, odgovori Mister Dolar, pomno posmatrajući Borisa K. koji se bezglavom brzinom vrteo na ruletu.

„Samo čekajte da se vašeg uloga dočepaju Rusi!“, oči na glavi kovanice dinarskog tipa orosiše se suzama, „Rusi su poreklom Srbi sa Kavkaza“, prošaputa srpska valuta setno zagledana u daljinu.

„To više nije važno. Mesec su preuzeli Švajcarci i istopili ga u sir.“, pakosno će Boris kome nikako nije polazilo za rukom da se dočepa kuglice za rulet koja je spretno poskakivala po obodu mašine za igru.

U salu za kockanje kočoperno zakorači i ruska rublja, uvijena u nacionalnu bundu, sa šubarom na glavi, koja je silno ojačala marširajući po Moskvi i time stekla zavidno jake listove. Htede da sedne, ali… Put joj prepreči raspevana italijanska valuta sa mitskom lirom u ruci.

„Ustupi mi stolicu da sednem, ti kvazihrišćanski globalisto!“, drsko će rublja. „Ne dam. Ta stolica je moja!“, zaurla italijanska lira.

Ni evro koji je sebe smatrao najvrednijim među prisutnima ne htede da joj ustupi mesto. Zajapurena i uvređena rublja, ohrabrena kojom čašicom više, opali mu šamar opsovavši:

„Prokleti Abrahame!“

Na to skoči prkosni srpski dinar i pusti na Rusa gas iz mađarskih rezervi, te uze od albanske valute lek za smirenje. AFN valuta, koja je sve to posmatrala, okrenu se u pravcu Meke, pa preko glave u stilu košarkaških šampiona uputi Borisu K. papirni aviončić. Boris ga uhvati jednom rukom, dok se drugom napokon dočepao kuglice za rulet. I poleteo. Videvši to, novčanice se uskomešaše, a neke od njih se i izgužvaše.

„Pazite da nam ne pobegne ulog!“, najprisebniji je bio Mister Dolar. „Uhvatite čoveka!“, u horu će novčanice.

Iskoristivši paniku, strku i gužvu koju ni krupije Stendal od Švedske Krune nije mogao da stiša (iako je svim valutama, bez razlike nudio francuske franke i jedan ferari da se smire), Boris K. je na krilima Al Kaide odleteo iz kockarnice, dok su pare jurile za njim. Držao je kuglicu za rulet nepokolebljivo u ruci i svečano se zaricao u mahnitom begu od poludelih novčanica:

„Više nikad neću položiti ulog! Rulet, pa ni ruski, više me videti neće!“

Po odlasku Borisa K. nastupila je bučna svađa. Neki od igrača tvrdili su da je Boris pao na crveno, tako im Staljina i četke za ribanje toaleta (koji se nalazio pri samom dnu raskošnog, vijugavog hodnika kazina). Drugi su se kleli da su Borisa uočili na crnom polju, uvaljanog u svearapsku naftu, tako da je svako bio uveren da je dobitak bio upravo njegov.