Leila Samarrai: Boris K. u Književnom klubu

Filed under: 2014,afirmator,broj-28-jul-2014,sf / horor |

Borisa K. su, napokon, primili u Književni klub. Nikako se, međutim, nije uklapao.
Prvi Veliki Kritičar je, hipnotisano posmatrajući pikslu prepunu pjer karden cigareta, usred rasprave o eseju o Lavu Tolstoju, koji je napisala izvesna Ana Karenjina, rezignirano procedio kroz zube:
„Ljevinova kosidba.“
Ali, zašto? Boris K. nikako nije mogao da se složi sa tim. Jako je voleo da kosi, te je iskreno uživao u čitanju. To mu je bio najbolji deo eseja.
„Zato je roman Rat i mir nešto drugo“.
„Opisuje stanje svesti čoveka u ratu“, dočekao je drugi.
Boris K. opet nikako da se složi, jer je oduvek obožavao Rat, a preskakao Mir, a sve u svemu, ruske pisce je oduvek površno čitao.
Govoreći o junacima modernog romana spomenuše i Prusta, kojeg je Boris K. uvek ostavljao za kasnije. Boris K. je, naime, u poslednje vreme sebe ozbiljno počinjao da shvata kao virtuoza, genija i maestra, tako da se, videvši da svi bez problema uzimaju Prusta u usta, oseti nemoćnim, te reši da nešto preduzme i prozbori koju reč. Pre nego što je stigao da nešto kaže, neko dobaci:
„Henri Miler, Rakova obratnica“.
Boris K. se iznervira, jer su ga ponovo prevarili. Kao za inat, nije čitao Rakovu, nego Jarčevu. Šta će sad? Jedini je ćutao, a od njega se očekivalo da prozbori koju mudru reč. Veliki Mudraci uperiše u njega poglede pune prezira. Tad Boris K. ustade i gromovitim glasom izgovori svoj životni moto:
„Acta Non Verba“, odlučnim korakom ode do automata za kafu, i svim prisutnima u sali isporuči kafu u plastičnim holivudskim šoljicama na velikom ajnceru. Započe žučna diskusija o književnosti starih Rimljana. Boris K. vodio je glavnu reč.