Leila Samarrai: Boris K. — onaj koga čekamo

Filed under: 2014,afirmator,broj-30-septembar-2014,sf / horor |

Dok je napetost u njemu rasla, Boris K. oseti kako se metalni lanac steže oko zgloba desne ruke. Bio je izvučen, gotovo isisan iz kutije.

Obreo se na hodniku pred nekolicinom preplašenih stanara Jedan od njih, onaj najbleđi i najmršaviji, istupi pred Borisa K. i objasni mu kako je na zgradu davno bačeno prokletstvo.

„Prorečeno je da će nas izbaviti Onaj Koga Čekamo“, stanari pogledaše u Borisa K. s puno nade. Zgradu odjednom obasja jarka svetlost. Stanari sa čuđenjem pogledaše Borisa K. kad shvatiše da je on taj na koga su čekali sve ove godine, pa viknuše svi u jedan glas:

„Ne dozvolite da nam pobegne!“

U tom trenutku začu se zastrašujuća škripa, a pod poče da se trese kao da je zemljotres. Zgrada je oživela! Boris K. pretrnu od straha.

Čelični stubovi se izviše, i poput kakvih ogromnih metalnih klješta, počeše da dave stanare. Negde u dubini nepreglednog hodnika, kako mu se odjednom učini, Boris K. vide kako metalne ralje probijaju pod i odvlače stanare sa sobom u mračno grotlo.

Kad i poslednji stanar nestade, ogromna metalna klješta vratiše se na svoje mesto, a čelične ralje nestadoše u podu. Sve se vrati u prvobitno stanje. U zgradi zavlada tišina. Ništa ne shvatajući, umoran i izbezumljen, Boris K. pođe kući.

Dok se peo trošnim stepenicama do svog stana, cveće u hodnicima je venulo, a sijalice pucale za njim. Na stolu u dnevnoj sobi čekalo ga je pismo lokalne proročice:

„Jesam li ti rekla da će sve tako biti?“