Leila Samarrai: Boris K. i pribor za brijanje

Filed under: 2014,afirmator,broj-29-avgust-2014,sf / horor |

Boris K. nakon što je, radeći kao taksista, bio optužen da je mušteriju odvezao na pogrešno mesto, reši da napusti posao. Postade ogorčen i isfrustriran. Zasigurno je znao da je vozio kako treba, ali su fenomenizacije učinile svoje.

Čuo je da gradski autobusi, naročito na nekim linijama, prkose efektu fenomenizacije. Odluči da se prijavi na konkurs za radno mesto vozača autobusa na liniji 42. To nije znala putnica, koja je ušla u autobus na prednja vrata, vidno raspoložena, šireći oko sebe opor miris Crnog Kašmira. Putnici je s mržnjom pogledaše.

Boris K. jače stegnu volan, nagazi papučicu i autobus krene. U istom trenutku kroz autobus se prolomi uspaničeni muški glas. Dogodilo se to da je nestao pribor za brijanje iz torbe nekog starca. Nastade panika. Sitne kapi znoja slivale su se niz Borisove slepoočnice. Na licu mu je lebdeo blaženi osmeh, što nije bilo u skladu sa paklenim izrazom njegovih očiju. Neko zapeva u snu, a starac kojeg su pokrali pripreti inspekcijom i uz kletve i psovke napusti autobus. Sve to, bilo je previše za Borisa K.

On se okrenu ka gracioznoj putnici i, u trenutku dok je negovana dama prelepom pudrijerom tapkala nos a la franse i iscrtavala obrve šanelovom olovkom, ljubazno joj se obrati:

„Da li je vama možda bio preko potreban aparat za brijanje?“. Putnica osetljivog srca rasplaka se na ove reči, govoreći da je upravo obavila ritualno kupanje u miomirisnom kupatilu.

„Trokrilnog mi žileta, van svake sumnje, na mom telu nikad nije izrasla nijedna dlaka!“

Gledajući je Boris K. zamišljao je da se putnica Šanel nalazi u staklenoj tegli zaobljenoj na vrhu. Uvidevši da je Boris K. sumnjičavo gleda, putnica reče:

„Rođena sam u avionu, u trenutku kad je u Černobilu eksplodirala nuklearna elektrana“, to rekavši, skide periku i pokaza ćelavu glavu.

Borisu K. se suziše zenice. Posmatrao je čas ćelavo teme putnice, čas njene bele, glatke ruke u somotskim rukavicama. Putnici skočiše sa sedišta. Uperiše prst u njeno teme, optužujući je da je ukrala aparat za brijanje uglednog gospodina.

„Svi smo je videli!“ Najglasnija u optužbi bila je izvesna baka sa šeširom.

„Ona je počinilac. Laže!“

Boris K. je zamoli da otvori torbu, što dama i učini. Ukazaše se ampule ketaminskog praha. Iz ampula ispari droga koja je omađijala putnike u autobusu i celog ga zamaglila. Putnici skočiše sa sedišta i počeše da lupaju na četvora dvokrilna vrata, moleći Borisa K. da ih pusti.

Putnica razočarano reče:

„Bolje da sam išla taksijem.“

Boris K. poslednjim atomom snage prijavi preko toki–vokija diverzantski napad Mudžahedina i onesvesti se. Kad je magla nestala, ćelave žene više nije bilo, a baka u fedora šeširu, najglasnija u optužbama, iz brushaltera izvadi pribor za brijanje koji joj je bio potreban, ne za skidanje potpazušnih dlaka, već za magiju — kako bi napakostila komšijama koji joj kradu egzotično cveće.